На пресконференцията присъстваха Камен Михайлов, Калоян Станчев, Пламен Камбуров, Елвис

...
На пресконференцията присъстваха Камен Михайлов, Калоян Станчев, Пламен Камбуров, Елвис
Коментари Харесай

За бъдещето на автомобилния спорт

На конференцията участваха Камен Михайлов, Калоян Станчев, Пламен Камбуров, Елвис Георгиев и Тодор Христов.

Всички присъстващи се сплотиха към концепцията, че сезона не би трябвало да се проваля и автомобилния спорт да става пленник на политически игри и напън.

Камен Михайлов още веднъж удостовери, че няма да се кандидатира за ръководител на АФБ, а Калоян Станчев удостовери своята кандидатура.

Беше оповестена и датата за осъществяване на рали „ България “, от  1-3 септември 2023г., както и че в оставащите надпревари до края на тази година, всички състезатели могат да вземат участие с безвъзмездни лицензи и без да заплащат такса за присъединяване.

Целта на днешната конференция, не е да се оправдаваме или да влизаме в спор с избрани лица, които от дълго време трансфораха автомобилния спорт в жертва на междуличности спорове.

Искаме на сложим завършек на спекулациите с лиценза за типа спорт: „ авто спорт “.С актуалното целим да дадем изясненост по проблема, като излезем от стила на личностни нападки, които ни заливаха в последните дни.

Без да влизаме в детайлности, ще изложим хронологията на този проблем в интервала 2018 – до сегашния миг.

Всичко стартира, откакто носителят на правата за осъществяване на надпревари от FIA – СБА, отдръпна поддръжката си от БФАС и ръководителя на СБА Емил Панчев разяснява: „ Още през 2017 година на БФАС им бе отнето правото да водят преписка с FIA поради дълготрайно уронване на престижа на СБА пред FIA. След това каних страните да се сдобрят, предложих им да изберат нов директорски съвет с хора от двете страни, това не се случи. Имаше диалози за включване на рали „ България “ в европейския шампионат, даже бе контрактувано, само че това нямаше по какъв начин да стане вследствие на всички проблеми вътре. Затова се стигна до образуването на нова федерация. Само ще напомня какво се случи във федерацията по картинг преди 7 години – сходен иск в съда след избор на ръководител, даже от същи хора от клубовете, които оспориха избора в БАФС. Цели 7 години се водиха каузи в съда, до момента в който се реши разногласието, само че към този момент няма картинг федерация, всичко е провалено. Ето това щеше да се случи с автомобилната федерация, в случай че не бяхме реагирали “.

     След една година вътрешна борба в БФАС, на Общото заседание през април 2018 година за ръководител на БФАС бе определен Калоян Станчев, който трябваше да смени Владимир Илиев. Решението бе оспорвано от шест клуба и Калоян Станчев  не стъпи в служба. Интересен факт е, че два от клубоветте, които заведоха правосъдни каузи против решенията на Общото заседание в картинга, са измежду шестте, които апелираха и избора на Калоян Станчев.

     След дълги правосъдни борби през 2019 година беше лишен лицензът на БФАС,с влезнало в действие правосъдно решение, постановено на 03.11.2020 година, от петчленен състав на Върховен административен съд, беше доказано, че Заповедта на ММС за лишаване на лиценза е правила и законосъобразна /Решение № 13598 от 03.11.2020 година, постановено по адм. дело № 7145/2020 година, Върховният административен съд – Петчленен състав – II колегия/. А, с Определение № 9038 от 04.08.2021 година различен състав на Върховен административен съд, седмо поделение, по адм. дело № 9763/2019 година остави без разглеждане жалбата на БФАС против заповедта за издаване на лиценз на АФБ.

     Мислихме, че разногласието в автомобилния спорт е завършил, досега, в който министър Кузманов стартира инспекция против АБФ, определяйки за „ външен самостоятелен специалист “ – Йордан Тодоров, член на Управителния съвет на БФАС. Резултатите от тази инспекция послужиха за налагане на тежки насилствени административни ограничения на АФБ – наложително наставления за период от 6 месеца да се прекрати одобряването на спортни надпревари и събития и провеждането на спортни надпревари. АБФ апелира Заповедта на министър Кузманов по правосъден ред, като към сегашния миг производството по касационната тъжба не е преиключило. Междувременно позволеният от министър Кузманов неоспорим спор на ползи е установен от Комисия към Главен Инспекторат към Министерски съвет, за което представляващият АФБ е известен с Писмо с № 08.10-185/21 година от 08.02.2022 година

     Политиката по лишаване на лиценза на АФБ беше продължена от министър Василев, които още в първите месеци от вдишване на поста си стартира да адвокатства на БФАС, позволявайки си освен обществено да разяснява въпроси, по които е налице изговаряне от страна на сформира на Върховен административен съд, само че и да прави напълно погрешни изказвания както във връзка с представляващия АФБ, по този начин и във връзка с самата федерация /Позиция на Министерството на младежта и спорта, оповестена на 07.03.2022 година в Сектор „ Новини “ на интернет страницата на ММС – „ Всякакъв опит за шантаж и закани за митинги пред ММС или на жълтите павета от Камен Михайлов ще се одобряват като причина за осъществяване на закононарушение, за което на него и на участващите лица ще бъде търсена наказателна отговорност. “Гузната нервност ”, в която изпада ръководителят на АФБ, най-вероятно се дължи на обстоятелството, че черните кранчета в страната секват, както и че на извършена публична среща в ММС сред Михайлов в качеството му на ръководител на АФБ и министър Василев, последният му съобщи, че ще търси обективната истина по отношение на проблема „ авто спорт “, а тя несъмнено не е в интерес на представляваната от господин Михайлов федерация “/. Така, напълно предстоящо за всички на 18.05.2022 година със Заповед на министър Василев беше лишен лицензът на АФБ. В законоустановения период подадохме както тъжба против самата заповед, по този начин и против авансово ѝ осъществяване.

            В последните дни на своето ръководство министър Василев, със Заповед № РД-10-2/13.07.2022 година, издава на БФАС неопределен състезателен лиценз за авто спорт. АФБ още веднъж се възползва от плануванаъа от законодателя опция да отбрани правата и ползите си по правосъден ред. В резултат на направеното от АФБ искане, състав на Върховен административен съд постанови Определение, според което предварителното осъществяване на Заповедта за лишаване на лиценза на АФБ е спряно. Независимо, че БФАС е подало тъжба против въпросното определение и към момента не е налице изговаряне на петчленен състав, то законодателят е планувал, че частната тъжба не стопира осъществяването на обжалваното определение. Това е и повода при започване на предходната седмица Министерство на младежта и спорта в осъществяване на Определение от 21.07.2022 година, постановено по адм. дело № 6303/2022 година, от състав на Върховен административен съд, Седмо поделение /влязло в законна мощ на 10.08.2022 г./, да разпореди регистриране по длъжностен път в Регистър на лицензираните спортни федерации и спортни клубове – техни членове по чл.9, ал.1, т.1 от ЗФВС „ АВТОМОБИЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ “ и всички заличени на съображение Заповед № РД – 09 – 393/18.05.2022 година спортните клубове – членове на АФБ.

            БФАС реагираха с познати за всички нас начини – митинги, обидни и груби изявления против лица от федерацията и самата федерация. Но, пропущат да упоменат пред хората, че, жалбата им против определението на съда е подадена след законоустановения период, заради което жалбата им се явява просрочена и съдът на първа инстанция даже не я е разгледал всъщност, и второ, налице е изговаряне на съда, с което всички ние би трябвало да се съобразим, в това число ММС. 

     Както преди няколко дни, на 25 октомври 2022, по този начин и през 2019 бяха проведени митинги по отношение на отнетия лиценз на БФАС пред Министерството на младежта и спорта. Предстявителите на БФАС стачкуваха против използването на закона.„ Категорично декларирам, че ще се съобразя със законите на страната, с решенията и определенията на българския съд. А в правовата страна те не се разискват и поясняват, а се извършват “, сподели министър Весела Лечева на предварителната среща с представители на БФАС. Тя прикани към разговор, тъй като разногласието сред враждуващите федерации може да продължи с години, което ще е в ущърб само на българския автомобилизъм и ги предложения на среща, на която тя да е посредник.

     От вписани 12 клуба в министерството на спорта на БФАС, 4 от тях са в престъпление. Реално имат 8 клуба, 3 години не правиха никаква активност. АФБ има издадени 690 пилотски лиценза и 49 клубни от разнообразни дисциплини, само че заради непозволено отнети права, АФБ няма право да реализира активност.

 Калоян Станчев насочи недвусмислена покана: „ Отново се обръщам към сътрудниците от БФАС да заровим томахавката. Това е мой главен приоритет до идната година. Да седнем на една маса и да стигнем до решение, което е задоволително и за двете страни. Не сме спирали никой да се състезава, нито да провежда надпревари.Няма изгоди от още повече кавги, по тази причина моля за следващ път да седнат и да кажат какво желаят и с какво не са съгласни. Ако има миг, в който може да се случи обединяване, е този. Историята е в водачите, федерацията управлява спорта. И тъй като приказват за обединяване единствено когато им изнася, без да оферират нищо съответно, бих желал да дам едно ясно предложение: На 26.11.2022 година следва изключително изборно заседание на АФБ. Каня клубовете, които в реалност желаят обединяване и единно управление на автомобилния спорт, да подхващат стъпки за присъединяване в това заседание на АФБ. Искам да имам вяра, че общата ни пристрастеност и любовта към автомобилния спорт е по-голяма от нечие его. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР