На пресконференция на беше представено предложението на партията за законопроект

...
На пресконференция на беше представено предложението на партията за законопроект
Коментари Харесай

Възраждане предлага промени в Закона за съдебната власт

На конференция на беше показано предлагането на партията за законопроект за изменение на закона за правосъдната власт. В нея участваха адв. - претендент за депутат от гражданската квота на Възраждане на Парламентарни избори, април 2021 и юли 2021 година и специалист на политическата партия по въпросите за правосъдната власт и адв. Петър Петров, зам. ръководител на Възраждане.

Часове преди конференцията Възраждане внесе предложение до всички парламентарни групи в Народното събрание, които са декларирали планове за смяна в Съдебната система, и до Министерския съвет на Република България в качеството им на органи/лица със законодателна самодейност за съответни промени в.

Предложеният законопроект за изменение на закона за правосъдната власт урежда три въпроса:

1. Детайлизира процедурата по освобождение от служба на Главния прокурор и ръководителите на висшите съдилища при осъществени нарушавания по член 129 ал.3 т.5 от Конституцията.

Регламентира се кой може да внесе предложение, органът, който взима решенията, редът и периодите за това.

Въвежда се опция за краткотрайно премахване от служба на Главния прокурор, ръководителите на висшите съдилища и изборните членове на Висш съдебен съвет при формирани против тях наказателни и дисциплинарни производства. Досега тази опция касаеше единствено редовите магистрати. Въвежда се условие това премахване да е наложително поради опцията за влияние, въздействие и други и поради високия публичен интерес. Срокът е до 3 месеца, както за останалите магистрати.
 Ченалова: Протестът изигра своята роля, време е за по-радикални дейности Ченалова: Протестът изигра своята роля, време е за по-радикални дейности
" Случващото се през днешния ден е резултат от дребните крачки, които направиха първите, смелите, прогледналите в мрака на българската действителнос...

2.Предлага се смяна на структурния състав на Висш съдебен съвет, като при реализиране на избор на членовете на Висш съдебен съвет от квотата на Народното събрание се слага наложително условие за едно хабилитирано лице по публичноправни науки и 2 лица, минали през трите равнища на правосъдната власт със специализация по публичноправни науки, административно право и развой – за всяка от двете колегии на Висш съдебен съвет.

Предлага се ограничаване за административни ръководители на органи на правосъдната власт да бъдат предлагани за членове на Висш съдебен съвет до приключване на 5 години от преустановяване на мандата им като ръководители.

3.Предлага се извеждане на Националната следствена работа от системата на прокуратурата и обособяването ѝ като независим орган на правосъдната власт съгласно Конституцията.

Предлага се в избрани посочени случаи шефът на Национална следствена служба да придобива краткотрайно качеството „ изпълняващ длъжността прокурор по следствието против Главния прокурор и неговите заместници “

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР