На преговорите във Виена за връщане към сключеното през 2015

...
На преговорите във Виена за връщане към сключеното през 2015
Коментари Харесай

Техерен: На ядрените преговори беше постигнат значителен напредък

На договарянията във Виена за връщане към подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение сред Иран и международните сили беше реализиран забележителен прогрес, съобщи представителят на иранското външно министерство Сайед Хатибзаде, представен от Ройтерс.

В настрана изказване на най-високопоставения представител на Иран по въпросите на сигурността Али Шамхани се споделя, че договарянията с европейските представители не престават, а договаряния със Съединени американски щати не са част от дневния ред, тъй като те не биха довели до " никакъв пробив ".

Непреките договаряния сред Техеран и Вашингтон във Виена не престават от април, на фона на опасения за нуклеарния прогрес на Техеран, който съгласно западни страни би бил необратим, в случай че скоро не бъде подписано съглашение.

Хатибзаде съобщи, че е реализиран забележителен прогрес, само че също така означи, че " до момента в който не бъде контрактувано всичко, нищо не е контрактувано ". " Оставащите въпроси са най-трудните”, добави той на седмична конференция.

Подписаното през 2015 година съглашение ограничаваше обогатяването на уран от страна на Иран, с цел да попречи на Техеран да се достави с материал за произвеждане на нуклеарни оръжия. В подмяна бяха анулирани наложените против Иран интернационалните наказания, напомня Ройтерс. Ислямска република Иран се отхвърли от спазването на съглашението, откакто през 2018 година Съединени американски щати се изтеглиха едностранно от него и постановиха още веднъж наказания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР