На празничния великденски обяд трябва да наблегнем на леките зеленчуци

...
На празничния великденски обяд трябва да наблегнем на леките зеленчуци
Коментари Харесай

Диетолог: На празничния обяд наблегнете на леките зеленчуци

На празничния великденски обяд би трябвало да наблегнем на леките зеленчуци и да не смесваме месото с ориз и картофи. Това сподели диетологът проф. Донка Байкова в изявление за „ Фокус “ по отношение на вярното хранене на Великден.

„ Препоръката на нас, експертите, е да не прекосяваме стресово към напълно друго по наличие и тип на храните меню, защото това би било стрес за организма. Добре е в първия ден от великденските празници да разпределим типовете кулинарни шедьоври най-малко по приеми денем “, сподели още проф. Байкова. По думите ѝ за закуска е добре да приемем филия козунак с чаша плодов сок, кафе или чай и да не я комбинираме с друга животинска храна като яйца, тъй като това може да докара до стомашно-чревен проблем. Малко по-късно към този момент можем да си позволим едно яйце.

„ Великденския обяд, домакинята, която е осведомена, знаеща и с висока здравна просвета, би трябвало да го подготви с разнообразни зеленчукови гарнитури. И би било добре те да бъдат от гамата на зелените листни зеленчуци – зелен лук, спанак, лапад, коприва, киселец, магданоз, джоджен и прочие Така по-лесно той ще усвои, ще храносмила, ще се оправи с агнешкото месо, което постоянно си представяме, че е малко по-тлъсто от останалите червени меса. За тази цел хубаво е то да се сервира леко охладено, с цел да могат да изкристализират лоените капчици и да бъдат тактично отстранени с ножа от домакинята преди да сервира на членовете от фамилията порциите нарязано на фино агнешко месо. Това е моята рекомендация за обяда.

Да не забравяме и че тук сигурно ще има разнообразни питиета. Добре е да не се предозира с разнообразни типове алкохол, тъй като това в допълнение би натоварило храносмилателната система и в частност черния дроб и панкреаса “, изясни проф. Байкова и посочи, че е значимо постоянно едното ядене да се отсервира преди да се сервира идващото. По думите ѝ би трябвало бъде доста лека, с малко калории – единствено една салата с добавка яйцата или с малко риба или с малко млечен артикул.

„ Изобщо последните години рекомендациите на експертите са разнообразно хранене в дребни количества. На този ден би трябвало да акцентираме на по-обилните зеленчукови гарнитури, да преобладават леките зеленчукови разновидности с високо водно наличие, а не нишесте съдържащите картофи, зърнени гарнитури като ориз, като булгур. Всички те ще дойдат на втория ден – тогава ще можем да опитаме дроб сармата, която е едно много мазно и високо калорийно оризово ядене. Важно е те да не бъдат сервирани с печеното месо “, изясни диетологът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР