На пръв поглед свитъците от Херкулан изглеждат незабележителни, като парчета

...
На пръв поглед свитъците от Херкулан изглеждат незабележителни, като парчета
Коментари Харесай

За първи път изкуствен интелект разчете текст от прочутия неразгадаем древен свитък

На пръв взор свитъците от Херкулан наподобяват незабележителни, като части въглен. След като оцеляват след изригването на Везувий през 79 година, близо 2000-годишните документи се разпадат, в случай че някой се опита да ги разгърне, а оживелите части с книжовност се считат за съвсем нечетливи за човешкото око - до момента.

След две хилядолетия първата цялостна дума от един от неотворените антични папируси е разкодирана благодарение на компютърни технологии и модернизиран изкуствен интелект, съгласно известие, направено от екип откриватели, които стартираха " Предизвикателството Везувий " - съревнование, предопределено да форсира откритията, направени върху свитъците.

Думата " πορφυρας " или " porphyras ", която на гръцки значи виолетов, е открита първа от студента по компютърни науки от Университета в Небраска Люк Фаритор, който взе участие в надпреварата, което приканва участниците да приложат техника, известна като " виртуално пакетиране ", върху два свитъка, пуснати на уеб страницата, в опит да разшифроват скритите думи.

Виртуалното разопаковане стартира с компютърна томография - рентгенова процедура, която се употребява за сканиране на всеки навит и килнат папирус. След като проследят извитите пластове при сканирането, откривателите виртуално сплескват свитъците и ги изследват благодарение на модернизиран изкуствен интелект, който е подготвен да открива мастилото на страницата. Технологията е основана от професора по компютърни науки в Университета на Кентъки Брент Сийлс и се създава към този момент близо 20 години.

Усилията за пояснение на свитъците обаче не престават доста по-дълго.

Древни свитъци, открити от вулканична тиня

Изригването на Везувий, вулкан, ситуиран покрай Неапол, Италия, през 79 година от н.е., покрива с вулканична тиня античните римски градове Помпей и Херкулан. Херкулан и свитъците остават заровени до инцидентното преоткриване на града от служащ, който пробива бунар при започване на 1700 година, съгласно Обществото Херкулан.

Около 1100 карбонизирани свитъка, наричани в този момент " свитъците от Херкулан ", са открити в постройка, за която се счита, че е била къщата на тъста на Юлий Цезар, съгласно Университета на Кентъки. Колекцията се дефинира като единствената известна огромна библиотека от класическата античност.

През XIX в. стотици свитъци са били раздрани машинно и нежните папируси са останали на части, съгласно уеб страницата на университета.

 Източник: CNN

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР