На практика декемврийското харчене на бюджегния излишък за текущата година

...
На практика декемврийското харчене на бюджегния излишък за текущата година
Коментари Харесай

Петър Ганев: Имаме излишък от 2,2 милиарда лева, който е изцяло по националния бюджет

На процедура декемврийското харчене на бюджегния остатък за настоящата година се обрисува като един от  най-важните политически принадлежности, защото доста от огромните заплащания се случват тогава. Понякога е мигане към гласоподавателите, само че от време на време е оформяне на цели стратегии или заплащане на предходни неточности

Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система. Той напомни, че в последните години точно такива заплащания са били направени за АЕЦ „ Белене “, за санирането.

Винаги би трябвало с нараснало внимание да следим какво вършат определените от нас политици в последният месец на годината. Тази година има за какво да го вършим, защото, на процедура, сега имаме остатък от към 2,2 милиарда лв.. Той даже е малко повече от този за предходната година, който беше към 3,3, само че по-голямата част от него беше по европейските средства - пристигнали от Европа пари, които не сме  похарчили, до момента в който сега този остатък от 2,2 милиарда лв. е напълно по националния бюджет. По европейските средства сме на баланс.

Почти целият остатък – близо 2 милиарда лв. - е в перото „ Капиталови разноски “, посочи Ганев:

Интересното е, че все още нямаме явен сигнал защо могат да отидат тези пари. Беше казано, че тази година няма да има саниране, явно изтребителите няма по какъв начин да се развият толкоз бързо, да се заплаща нещо, даже да минава по бюджета на някое министерство, по " Белене " също не следва някакво заплащане, банките са постоянни...

Голяма част от финансовите разноски у нас към този момент са по европейски стратегии, посочи икономистът и уточни:

Това е по - деликатният миг, че методът, по който вършим нашия бюджет, в случай че някой желае да се възползва от този остатък, той би трябвало да откри метод да го похарчи в границите на декември, а не занапред да стартира някаква дълга стратегия. Разбира се, това е отрицателното мислене, което е в посока " дали ще ги харчим и защо ". Позитивното е, че може пък в последна сметка да няма огромно декемврийско харчене.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР