На прага сме на официална предизборна кампания, но и извън

...
На прага сме на официална предизборна кампания, но и извън
Коментари Харесай

Черният пазар на политическата реклама: Как партиите ни манипулират в социалните мрежи?

На прага сме на публична предизборна акция, само че и отвън нея - всички сме обстрелвани от политически послания. Оказва се обаче, че партии основават на мрачно лични мрежи за въздействие, с които манипулират гласоподавателите през другите обществени медии? Етична процедура ли е микротаргетирането на гласоподаватели?

Как политиците насочат своите платени политически послания в обществените мрежи? Има няколко метода. И съвсем всички минават границата на етичното.

Платформата Facebook два месеца преди изборите - парламентарно показаните партии имат общо 19 изявления в границите на 30 дни през формалните си профили, маркирани като платена политическа реклама. Евродепутатите са с 54 реклами, 42 от тях на един евродепутат. Депутатите - 77.



" Сумите, които се дават от формалните политически партии и от техните водачи през формалните страници, са извънредно дребни. Сумите, които се дават през различен вид групи и страници са в пъти по огромни, в някои случаи в десетки пъти по-големи. Тези суми, които минават през неофициалните страници от време на време могат да надминат милион, даже два милиона на година ", сподели Тодор Галев - Център за проучване на демокрацията.

Това е по този начин нареченият " черен пазар " на политическа реклама. През стотици фейсбук групи се популяризират постове с политическо наличие - събитие, което изключително се ускорява в интервал на избори. Един от сигналите, че може би дадена партия е в сивия рекламен бранш е точно неналичието на дейна фейсбук реклама.

" Там е доста мъчно да се дефинира даже кои са тези групи, които в действителност служат за сходно нещо, тъй като измежду групите има такива директно свързани с партията - да вземем за пример младежко съдружие на еди коя си партия или някоя районна конструкция, само че има и доста други групи, прави усещане, че наливат много пари в наличие, което логаритмите на мрежата са засекли като политическа реклама ", изясни Тодор Галев - Център за проучване на демокрацията.



" Правят по-сиви реклами посредством групи, посредством развъждане на страници по ползи и според мен те са много по-добре работят, тъй като в действителност там си разрешават да ангажират на доста по-емоционално равнище. Не споделят " вижте аз какъв брой съм популярен ", а почват да громят съперниците и да ангажират един такива низки страсти като боязън, мигрантите идват ще ни вземат работата, тематики, които ангажират по-базови страсти, те могат да се прокарват през тези сиви вторични канали, то е малко по-трудно през профила на политика да се прокарат ", сподели Никола Тулечки - " Данни за положително ".

Когато рекламата не е маркирана като политическа, Facebook не дава информация кой е платил за нея. Като тази реклама да вземем за пример, която логаритмите не са я разпознали като такава. На страницата има още десетки сходни образци. Защо това не е редно – тъй като се нарушават разпоредбите на фейсбук, съгласно които реклами с политическо и обществено наличие би трябвало да се маркират като такива и по-важното - ще бъдат подведени потребителите.

" Не може да се разбере кой какви послания се пробва да излъчва и надлежно, че стои определeна политическа мощ зад избрани послания. Сумите, които тези групи наливат наподобяват съмнително високи. Никой не може да потвърди дали това е в действителност - ние сме се събрали 10 индивида и подрепяме дадена концепция, зад която стои партия и ще дадем 200 евро за това, или тези 200 евро са пристигнали от черната каса на партията. Всъщност това е работа на проверяващите органи. за жалост сходни следствия не са правени в никакъв случай в България ", сподели Тодор Галев - Център за проучване на демокрацията.

През Facebook групите е създаден още един механизъм за заобикаляне на разпоредбите - основават се мрежи за въздействие, които по нерегламентиран метод прокарват политическо наличие. Целта – основаване на несъмнено въодушевление в обществото по дадена тематика.

" Това което следим - във времето, когато няма политически тематики, те се занимават с клик примамка или нискокачествено наличие, което да притегля внимание и да продава реклами, когато има някаква политическа тематика или избори същите тези мрежи стартират да сервират политическо наличие, което най-често е по-негативно и очерня противниковия претендент, в сравнение с да хвали даден политически спонсор ", сподели Никола Тулечки - " Данни за положително ".

Никола Тулечки е един от откривателите на тези мрежи за въздействие. Всяка точица в този кълбовиден модел е частица от голяма верига.

" Правим връзки сред профилите, които ги управляват и самите групи и гледаме мрежи къде доста хора управляват доста групи, тъкмо както е това. Ето това е доста забавно - базар аукцион търгове и Русия вечно, Базар аукцион, Подкрепа за Русия. Това са някакви хора, които провеждат такива групи да бутат агитация и да печелят пари ".

Генезисът на част от тези групи е общественост, която е обединена към някаква идея. Постепенно обаче админите трансформират името, както и наличието. Групите, основани, с цел да търгуват публиката си постоянно сменят десетки имена във времето.



" Сега ще забележим в действителност историята на тази група. Започва от 2019 година и се споделя " България ненавижда еничарина Пеевски и Движение за права и свободи ", след това се споделя " България и Вътрешна македонска революционна организация против Пеевски и Движение за права и свободи ", " Избери българското с Вътрешна македонска революционна организация ", " Не даваме България ", " Не даваме България на Слави ", " Чалгарят Слави е маша на Ахмед Доган ", " Българска социалистическа партия е срам ", " София ненавижда Васил Терзиев ". Виждаме по какъв начин с времето еволюира и по какъв начин е в синхрон с процесите и това, което се случва през този интервал ".

Българска национална телевизия: Тоест това е един бизнес модел, който сполучливо се развива у нас?

Никола Тулечки: Да, и апропо значителен запас отива там, тъй като всеки, който знае какъв брой мъчно се прави наличие, чисто като мащаб наличие, което се създава в тези групи е голямо. Не е гратис и не се прави от доброволци сигурно.

Тези групи са в действителност част от каналите за разпространяване на дезинформация, които интензивно работят у нас през последните години. Ефектът от тази активност е фрагментацията на обществото по значими въпроси. То е манипулирано да приема избрана позиция. Това стана изключително очевидно по време на коронавирус пандемията, когато поради дейната активност на такива мрежи, ниското равнище на имунизация подреди страната ни преди всичко по смъртност в Европа.

" Публиката първо, че е подведена, тъй като тя клика върху мъдри цитати или патриотично наличие или красиви фотоси на деца и внезапно стартира да получава политическо наличие и изобщо не знае от кое място идва то. В много случаи следим по-скоро ирония, или такова псевдоновинарско наличие, което обаче таргетира тъкмо избрани тематики и политически партии, избрани претенденти и количествено натрупва и натрупва едни и същи тематики и то е таргетирано,защото ние като гледаме кои са групите и какво е държанието в тях и по този метод очерня пред тяхната аудитория ", разясни Никола Тулечки.

Наденица. Хора, които имат интерес към наденицата. По този метод един евродепутат и една политическа конструкция са избрали на кого да бъде показана тяхната реклама във Facebook. Този развой се назовава таргетиране. Изборът едни консуматори да видят едно наличие, а други напълно друго. Защо това е неправилно – тъй като дава опция на политиците да споделят на един гласоподаватели едно, а на други - противоположното. Така гласоподавателят не може да си построи ясна визия за полезностите на партията. От години откривателите упорстват Facebook да ограничи опциите за политическо таргетиране.

" Преди няколко години в Германия се оказа, че една партия таргетира група консуматори с екологичен метод на живот с посланието, че съществена грижа й е отбраната на околната среда и основаването на законодателство, което да затрудни бизнесмените и в това време рекламата на същата партия, ориентирана към хора от бизнеса е, че ще отбрани техните планове от зелените хора ", сподели Орсоля Райх - Civil Liberties Union for Europe/Съюз за цивилен свободи за Европа.

Орсоля Райх е част от план, който проучва резултата от микротаргетирането на гласоподавателите. България е една от шестте страни, в които сега се събират данни посредством разширението " Who targets me ".

" Всеки може да си го конфигурира на браузера и да разбере коя партия го таргетира във Facebook. След изборите екипът ни ще проучва има ли случаи на противоположни послания към разнообразни групи от хора ", изясни Орсоля Райх.

Микротаргетирането свързва реклами и консуматори въз основа на скрити характерности - възраст, ползи, приход, обучение, адрес, персонални връзки, политически пристрастия, На процедура всичко. Алгоритъмът на Facebook знае съвсем всичко за обособения консуматор на база неговото ползване на платформата. Тоест политикът може доста детайлно да избере каква реклама да види един човек, за даму подейства. Гражданинът обаче няма право да разбере какво знае за негополитика, с цел да му покаже тъкмо тази реклама.

" Facebook събира всички вероятни данни, до които може да се добере - от местоположението, в която се намираме, по какъв начин ни мърда палеца по телефона, кои са ни приятелите, кои са ни ползите, какво купуваме и продаваме в маркета. Рекламодателят, т.е. политикът, има опция да употребява личен лист с съответни имена на хора, които да бъдат таргетирани. В този лист може да има телефони, имейли, адреси. Данни, които стават налични за политиците да вземем за пример, когато се събират подписки. Facebook дава още една опция - да употребява данните от листата, като с изключение на посочените имена, открие още хора, които имат подобен профил. Тоест даже да не сте си давали данните обществено, има метод по какъв начин политикът да ви открие ", сподели Никола Тулечки.

В рекламната библиотека на Facebook има образци на български политици, които не просто насочват една реклама към избрани хора, а изключват хора с избрани характерности да не виждат дадени реклами.

Последиците за обществото от тази настоятелна сегментация по разнообразни признаци от дълго време са забележими у нас - крайното разделяне по доста тематики унищожава опцията за разговор, а това разрушава демократичния развой. Неетичните решения при отправянето на политически послания са факт, който на този стадий не се приема с нужната сдържаност.

Вижте още във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР