На прага сме на есента и дните ще стават все

...
На прага сме на есента и дните ще стават все
Коментари Харесай

Можем ли да получим витамин D от слънцето, когато сме на закрито

На прага сме на есента и дните ще стават все по-къси и по-студени, а времето, което прекарваме на открито - все по-кратко. И точно през тези месеци най-често се следи недостиг на витамин D, прочут още като слънчевия витамин.
 Витамин D и изгодите му за сърдечно-съдовата система
Още една значима изгода от слънчевия витамин

Защо да го одобряваме постоянно и като добавка

За да си набавим нужната дневна доза от него, значима за здравето на костите, имунната система и организма като цяло, се нуждаем от 20 минути на открито, даже слънцето да не грее. И евентуално сме се питали дали не може да реализираме същия резултат, в случай че стоим на бюрото до прозореца да вземем за пример. За страдание - не.

Енергията на слънцето трансформира химикал в кожата ни във витамин D3, който отива в черния дроб и по-късно в бъбреците, където се трансформира в деен. Този развой се задейства от UVB радиацията на слънчевите лъчи. А преграда за нея е и най-обикновеното стъкло.
 Снимка 633953

Така се оказва, че през прозореца не получаваме мечтаните изгоди от слънчевите лъчи, само че пък вредите от тях остават на разположение.

Тъй като стъклото стопира UVB лъчите, в тялото ни не стартира производството на витамин D, както би се случило при къса разходка на открито. Междувременно обаче ÙVA лъчите минават през стъклото и повреждат кожата ни, причинявайки фотостареене и създавайки предпоставки за развиване на рак на кожата. Затова е добре да нанасяме слънцезащитен артикул за лице всеки ден от годината и без значение какъв брой време прекарваме на открито, поучава TheHealthy.
 Витамин D, витамин B12, допамин, фолиева киселина и храните, които покачват настроението ни
Храните, които покачват настроението ни

За да бъдем щастливи даже и в сезона на депресиите

А в случай че нямаме опцията да прекарваме задоволително време на открито, с цел да подтикваме синтеза на витамин D в тялото си, е доста значимо да го одобряваме или под формата на добавка, или да си го набираме посредством храната. Той се съдържа в най-големи количества в мазните риби, яйцата, месото и млякото.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР