На последното си заседание Временната комисия за проучване на изпълнението

...
На последното си заседание Временната комисия за проучване на изпълнението
Коментари Харесай

Парламентарната комисия реши: Връща се назад процедурата за купуването на изтребители

На последното си съвещание Временната комисия за изследване на осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан одобри финалния отчет за активността си, съобщи „ Фокус ". Той бе признат с 13 гласа „ за " и 6 „ срещу ".

Според него процедурата за придобиване на новите самолети се връща в начална фаза. Народните представители от комисията оферират да се прегледа и нова четвърта оферта за изтребител от февруари тази година. Не излиза наяве обаче по коя процедура ще бъде включено четвъртото предложение в състезанието.
След своите 6 съвещания краткотрайната комисия за инспекция на процедурата предложи на Министерството на защитата да върне в по-ранна фаза плана за нов изтребител. За да обезпечи равнопоставеност на участниците в състезанието, което основава опция да се търсят нови и новопроизведени изтребители.

Владимир Тошев от ГЕРБ разяснява: „ Не смятам, че сме излезли отвън статута и правата си, тъй като на никое място в отчета не се приказва нито поименно, нито се нарушава реда за работа на комисията във връзка с процедурата. Никъде в отчета не е даден отговорът какъв вид военен аероплан е нужен за авиацията. Дали да бъде лек изтребител или доста целеви, дали самолетът да извършва задания по дежурство или да може да прави разузнаване, да дава информация.

Зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев уточни, че комисията не може да извърши задачата си като политическа задача.

„ Започвам да се блазня дали да не поддържа този отчет. Причината е, че от арбитражен съд към президента Радев се трансформира в арбитражен съд към министър Ненчев ", разяснява той.

Според него българското държавно управление е имало всички пълномощия и отговорности да завърши процедурата за изтребителите, както откри за добре.

Спас Панчев от Българска социалистическа партия изясни: „ България към този момент можеше да разполага с изтребители в случай че имаше средства и в случай че имаше министър, който да каже, да, поели сме ангажимент ".
„ Доволен съм, че има предложение за нов аероплан, само че какво ще е бъдещето зависи от бюджета ", добави той.

Председателят на Временната комисия Емил Христов уточни:

„ Като комисия сме задължени да докладваме изводите. Да създадем заключения, а да не формулираме решения, няма да е правилно. Не ни беше сложена задача да наблюдаваме по какъв начин и за какво са променяни коефициенти и параметри. Занимавахме се с политическата страна, по управлението и надзор на процеса ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР