На последния Европейски съвет в средата на декември лидерите на

...
На последния Европейски съвет в средата на декември лидерите на
Коментари Харесай

Какво може да се обърка през 2018 г. - подводните камъни по пътя към Брекзит

На последния Европейски съвет в средата на декември водачите на Европейски Съюз дадоха зелена светлина за прекосяване към идната фаза в договарянията за Брекзит, откакто приветстваха напъните на английския министър председател Тереза Мей да дефинира изискванията за излизането на Англия през март 2019 година

Въпреки вълната оптимизъм, че през идната година ще бъде прокарана гладка пътека към пакта за свободна търговия на фона на слънчев временен интервал, 2018 година е осеяна с подводни камъни, които ще са тест за нервите на договарящите, на бизнеса и на милионите елементарни хора, написа " Ройтерс ".

Нова година, нова договорка

Това е теорията. Преговарящият на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние би трябвало да успокои изнервените вложители и през януари да предложи на Мей близо двегодишния преход, който тя желае, с цел да обезпечи непоклатимост, до момента в който се приготвя бъдещото комерсиално съглашение.

Като всички примамливи бързи покупко-продажби обаче, и тази си има цена и настояванията на Европейски Съюз не са такива, в които Мей елементарно може да убеди поддръжниците на Брекзит. Можете да запазите участието в единния пазар, сподели Барние на Лондон, само че ще продължите да плащате на Брюксел и ще бъдете обвързани с разпоредбите на Европейски Съюз, в това число и с тези, които към момента не са основани, без да имате глас в приемането им.

Ограничено време

Лидерите на Европейски Съюз желаят да договорят общата си позиция за комерсиалните договаряния на срещата на върха на 22 и 23 март, което ще разреши диалозите с Англия да стартират няколко седмици по-късно.

Въпреки че тази година 27-те страни членки бързо се схванаха какво да изискат от Лондон, а точно пари и права за техните жители във Англия, те имат разнообразни ползи що се отнася до бъдещето.

 Тереза Мей
© Reuters

Тереза Мей

Близките съседи търгуват много с Англия, а други по-източни страни са заинтригувани по-скоро да задържат английската военна мощност на разположение, вместо да запазят свободната търговия. Европейски Съюз и преди е сключвал търговски покупко-продажби, само че не и с някой толкоз непосредствен с толкоз огромна стопанска система. Това може да отнеме известно време, което ще бъде проблем.

Какво желаеме?

От другата страна на Ламанша текат и вътрешни договаряния, които би трябвало да бъдат приключени преди да стартират комерсиалните диалози. Барние споделя, че схваща какво не желае Обединеното кралство – да бъде в единния пазар и в митническия съюз, да одобри юрисдикцията на Съда на Европейски Съюз и да се отвори за имиграция. Но, пита той, какво желае Англия?

Барние чака отговор преди да завърши позицията на Европейски Съюз. А Мей е изправена пред борби в личното си държавно управление, както и против опозицията в Народното събрание, където има нежно болшинство, по въпроса дали напускането на единния пазар и/или на митническия съюз е в действителност добра концепция за английската стопанска система.

Разклатената позиция на Мей

Една от аргументите сътрудниците й в Европейски Съюз да приветстват Мей по време на Европейския съвет, бе с цел да я окуражат за нейното неизменност, макар дълбоките разделения в личната й партия, да резервира най-малко някакъв ред в процеса на овакантяване на Европейски Съюз.

Дали обаче ще успее да удържи на натиска? Не са малко сюжетите, в които Мей губи властта преди Брекзит. Тя е мощно подвластна от сътрудниците си в Северна Ирландия след неуспеха на предварителните избори през юни. В средата на декември пък понесе проваляне, с помощта на което Народното събрание ще има последната дума за договорката за Брекзит.

Когато най-силната карта на премиера, че никой не желае да заеме неблагодарния й пост, стабилността е сложена под въпрос.

Ирландската мистерия

Според Брюксел и Дъблин Мей би трябвало да съблюдава обещанието си да резервира Северна Ирландия в " регулаторно сходство " с Европейски Съюз. Тя обаче даде обещание и да резервира севера в единение и с останалата част от Обединеното кралство, както и Англия да излезе от митническия съюз и единния пазар.
Съюзниците на Мей в Белфаст са решени да не позволен каквито и да било бариери с континентална Англия, а министрите, подкрепящи Брекзит в Лондон, пък желаят да приключат с еврорегулациите. Така че договарянето на " рамка " за бъдещите връзки преди Брекзит ще бъде комплицирана задача за Мей.

Сделка до есента

Въпреки всички тези проблеми, и двете страни са ясни, че договорът, определящ изискванията за излизането, в това число и за нерешените и извънредно противоречиви въпроси, би трябвало да бъде подготвен до октомври.

Това е належащо, с цел да могат европейските и английският парламент да завършат с ратификацията му в точния момент за излизането на Англия от Европейски Съюз през март 2019 година Месеците договаряния до момента обаче донесоха прекомерно подробни резултати, тъй че тази цел наподобява много амбициозна.

Удължаване на договарянията

Рискът и за двете страни е, че при възможен неуспех на договарянията съгласно член 50 от контракта на Европейски Съюз Англия просто ще спре да бъде страна членка, което би основало голям юридически вакуум. Никой не изключва удължение на периода, само че и нито една от двете страни не желае това да се проточи прекомерно дълго време. Гласувалите за Брекзит гласоподаватели упорстват за резултати от референдума, а страните в Европейски Съюз не желаят безкрайни договаряния с Англия.

Нова година, нов проблем

В държавното управление на Мей се приказва, че договорката за свободна търговия ще бъде подготвена за сключване съвсем незабавно, откакто Англия напусне Европейски Съюз - тя не може да бъде подписана преди този момент. Според Брюксел обаче най-хубавото, на което може да се надява Англия, е " политическа декларация ", дружно с напускането, за това каква ще бъде рамката на бъдещите връзки. Тя няма да е правно обвързваща и ще остави огромно пространство за догоравянето на в детайли комерсиално съглашение, което нормално лишава години.

 Мишел Барние
© Reuters

Мишел Барние

Барние разяснява, че съглашението, сходно на това сред Европейски Съюз и Канада, може да бъде готово до януари 2021 година, когато се чака да приключи преходният интервал.

Никога не казвайте в никакъв случай

Може ли преходният интервал да продължи по-дълго, а Англия да стане като Норвегия – да приема разпоредбите на Европейски Съюз, само че без да има глас за тях? Франция и други страни членки желаят сходна невъзможност да бъде избегната, а някои в Брюксел си показват една или повече спомагателни години.

Поддръжниците на Брекзит са твърдо срещу концепцията, само че някои от тези, които бяха против напускането, да вземем за пример шотландските националисти, виждат в нея примамлива опция да останат в преддверието на съюза преди да се опитат отново да се причислят към него.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (132)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР