На последната си за сезона общинска сесия съветниците в Пловдив

...
На последната си за сезона общинска сесия съветниците в Пловдив
Коментари Харесай

Спор за събарянето на бившия Партиен дом в Пловдив

На последната си за сезона общинска сесия съветниците в Пловдив отделиха цели три часа да спорят и най-после одобриха с най-малък превес решението някогашният Партиен дом да се събори и на негово място да се построи постройка на Пловдивската опера, съобщи кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.

Предложението бе импортирано от Фондация " Дом за Пловдивската опера ", която настойчиво търси от известно време имот за изграждане на постройка. Веднъж към този момент за тая цел бе оповестена палата в Международен панаир - Пловдив, след това това пропадна, а други разновидности към момента се търсят.

Построен през 1969 година, Партийният дом, както е наричана постройката и до през днешния ден, увенчава един огромен мраморен площад, на който има още един пример на социалистическата архитектура- Централна поща, един пример на времето на Сталинизма- хотел " Тримонциум " и един превъзходен сецесион от началото на XX век- Гарнизонният клуб. Впрочем в цялостната си хубост последната си постройка е била до земетресението от 1928 година, когато са паднали двата изящни купола и по този начин и не са възобновени до през днешния ден. Идея за тяхното възобновяване се появи в последно време.

След 1989 година Партийният дом бе трансфериран на Община Пловдив и там сега се обитават редица общински и държавни служби. Изолираността му в самия център на града лимитира достъпа на жителите, тъй като няма къде да се паркира и това е един от претекстовете постройката да бъде съборена. Друг сериозен претекст на пловдивчани е фактът, че девет етажната постройка е издигната образно през площада тъкмо в мястото, където другояче би се откривала прелестна панорама към Родопите и това би направило Главната приключена. Друг претекст е, че за нейното реновиране са нужни средства, които, удвоени, биха стигнали за опера.

Държавната опера -Пловдив от години е квартирант на непознати места. Това основава редица проблеми и за феновете, и за самите актьори, доколкото те се затрудняват и да репетират, и да съхраняват декори.

След като бе оповестено решението за срутване на някогашния Партиен дом, против него се изправиха архитекти от КАБ. В мнението си по въпроса те настояват: " Сградата е първата в България, проектирана и изпълнена със скелетно безгредова структура. Въведена е в употреба през април 1969г. Новаторска и неповторимо за страната ни е и покривната фалтова структура на Концертна зала. Изградена без взаимни отстъпки във типа и качеството на материалите, Партийният дом е образец за съвременно архитектурно мислене и висше архитектурно майсторство, инспирирано от архитектурата на Мис ван дер Рое. Това архитектурно течение е с генезис от немския „ Баухаус " и западноевропейския „ Интернационален жанр " и се трансформира в извънредно допустим модел за редица културни, просветителни институции и огромни корпорации, като да вземем за пример небостъргачът „ Сигрем Билдинг " в Ню Йорк. "

Срещу събарянето на някогашния Партиен дом се оповестиха и членове и съидейници на Българска социалистическа партия, които още го припознават като своя централа.

В последна сметка решението, взето от общинските съветници, няма кой знае каква правна тежест и разногласието, припламващ за следващ път, ще има продължение. Кметът Иван Тотев към този момент сподели, че има намерение да разгласи референдум за него. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР