На пленарно заседание започна обсъждането на процедурата по избор за

...
На пленарно заседание започна обсъждането на процедурата по избор за
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП се карат за премиера и президента

На пленарно съвещание стартира разискването на процедурата по желание за нов вид военен аероплан. Проектът беше препоръчан от Министерски съвет на 10 януари.

Депутатът Антон Кутев от Българска социалистическа партия изиска наличието на министър-председателя Бойко Борисов, който би трябвало да сътвори преговорна група, отговаряща за договарянията с държавното управление на Съединени американски щати и за правенето на план на интернационалния контракт за закупуване на новия вид изтребители.

" Къде е главнокомандващият ", пита от парламентарната естрада Данаил Кирилов от ГЕРБ.

" Тук иде ред за генералите, иде ред за главнокомандващия ", добави той.

Председателят на военната комисия в Народното събрание военачалник Константин Попов прочете отчета на комисията. От него излиза наяве, че предоставените оферти за изтребител не съдържат задоволително информация за оценка на разноските за виталния цикъл, което не е разрешило правилното използване в цялостен размер на Методиката за избор на най-благоприятен вид.

" Независимо от положените старания огромна част от изчезналата информация не е била предоставена ", уточни Попов.

По думите му и при трите оферти нужната инфраструктура остава ангажимент на българската страна.

Именно заради обстоятелството, че правилното използване на Методиката е било възпрепятствано, получените оценки не дават опция за обективно сравняване на предложенията.

Стойността на посоченото оборудване/лицензи/разрешения не е включена в ценовите оферти на Италия и Швеция.

Направените оферти за смяна на метода са въз основата на изложеното и имат за цел да доведат плана до сполучлив край, какъвто е извънредно нужен за българските Военновъздушни сили.

Предложението на кабинета е да се стартират договаряния със Съединени американски щати и в случай че те не доведат до допустими за страната ни резултати ще се премине към договаряния с другите два претенденти. За да се обезпечи по-голяма еластичност на договарянията, предлагането до Народното събрание включва и искане за отклонение на някои от главните условия на плана. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР