На пет етажа височина екипът на Василе Кокори се опитва

...
На пет етажа височина екипът на Василе Кокори се опитва
Коментари Харесай

Най-горещият строителен пазар в Европа има пари, но не и работници

На пет етажа височина екипът на Василе Кокори се пробва да свърже арматурните железа за идващия етаж от следващата нова висока постройка, която ще запълни пейзажа в Букурещ.

Борбата със мощния вятър и височината и по принцип е задоволително сложна, само че Кокори има и различен, по-голям проблем: да откри дузина служащи, които могат да се оправят с плана. В последна сметка той избира най-умеещите от други планове и реалокира по-малко опитните към други здания из румънската столица, споделя Bloomberg.

" Този градеж е предпочитан ", споделя Кокори, чорбаджия при подизпълнител на Skanska Property Romania, която построява плана Equilibrium на стойност €37 милиона. Сградата ще има две кули от 11 етажа, цялостни с офиси. " Половината от фрагментите, с които разполагам, могат да се оправят. Другите имат потребност от още опит ".

Подобно жонглиране става все по-често в Източна Европа, а дефицитът на служащи към този момент заплашва да натисне спирачките на най-бързорастящия строителен пазар на континента, което ще има тежки последици за стопанските системи. Възраждането на национализма тук-там като Полша и Унгария, който докара до неприязън по отношение на мигрантите, които могат да запълнят вакуума.

Работниците от дълго време емигрират на запад в търсене на по-добри заплати даже и на фона на скорошните години на съществени вложения, които трансформираха някогашните комунистически метрополиси като Букурещ, Будапеща и Варшава. От 2004 година насам единствено от Румъния и Полша са напуснали над 5 милиона души.

Големият въпрос в този момент е по какъв начин те да бъдат върнати. Заплатите се повишават, само че въпреки всичко разликата със Западна Европа остава огромна. В същото време на локалните пазари няма задоволително нови добре квалифицирани фрагменти, които да запълнят дупката.

Друг проблем се оказва и конкуренцията сред самите страни в района.

Австрийската компания Strabag AG възнамерява да построи нов народен стаадион в Словакия на стойност €50 милиона. Компанията разчита на служащи от редица страни, в това число България и Румъния, с цел да запълни екипите. На градежа от портативни плеъри звучат поп песни на разнообразни езици.Кратките периоди накараха строителите да отидат в чужбина и да наемат служащи с дребен или никакъв опит в строителството, да вземем за пример някогашни готвачи, споделя шефът на плана Юрай Бакманак. Няколкото градежа в Братислава " значи, че имаме потребност от 25 000 дърводелеца, които просто не са тук ", добавя той.

Skanska AB, която има над 300 плана в района, се изправя пред сходни провокации във всяка страна, споделя Михаил Юрек, основен изпълнителен шеф на шведската компания за Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. " В момента се намираме в пиков интервал за комерсиалните площи ", споделя той. " На всички пазари виждаме, че локалната работна мощ не е задоволителна поради взрива ".

Дупката в приходите сред изтока и запада на Европа остават ясни. Данните на Световната банка демонстрират огромна разлика сред брутния вътрешен артикул на глава от популацията в Унгария и Полша и междинното за Европейски Съюз.Средната заплата в Румъния е към 20 % от тази в Европейски Съюз и към 35 % в Полша, по последни данни на Евростат. Ако сегашният ритъм се резервира, на Полша ще са нужни 59 години, с цел да настигне междинното равнище за блока.И въпреки всичко статистика, оповестена тази седмица, демонстрира, че огромната част от поляците към този момент не обмислят емиграция, а броят на източноевропейците, които работят на Острова, е намалял с 15 % през последните три месеца.

В последна сметка строителните компании в действителност не могат да отговорят на най-силното търсене от десетилетие за нови търговски площи и офиси на фона на желанието на компании да разширят активност или да заменят старите си здания в центъра за нови и високотехнологични такива.

Унгария, която идната година ще преживее най-големият растеж при строителството в Европа, както и Словакия, са цялостни с солидни инфраструктурни планове.

Чехия, Полша и Румъния са движени от потребността за офиси, заводи и дистрибуционни центрове поради мощното потребителско търсене.

Colliers International и Cushman & Wakefield пресмятат, че в търговски площи са вложени над €5 милиарда през първото полугодие на 2018 година

Липсата на квалифицирани служащи слага под риск маржа и основава подобен от закъснение на плановете. Служителите, които имат уменията, упорстват за по-високи заплати, а суровините също стартират да се повишават. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР