На пазара се очакват Windows компютри с Arm процесори от

...
На пазара се очакват Windows компютри с Arm процесори от
Коментари Харесай

Windows ще работи на всякакви Arm процесори


На пазара се чакат Windows компютри с Arm процесори от разнообразни снабдители
(снимка: Arm)

Изключителното съглашение сред Microsoft и Qualcomm за доставка на  Arm процесори за компютри с Windows ще изтече през 2024 година, удостовери Рене Хаас, основният изпълнителен шеф на Arm. Краят на съглашението за ексклузивност значи, че през идващите години производителите на Arm компютри с Windows ще могат да стартират да употребяват чипове и от други снабдители в своите устройства.

Microsoft избра Qualcomm за сътрудник и производител на Arm процесори за Windows устройства през 2016 година Оттогава Qualcomm е единствената компания, която пуска процесори, основани на Arm архитектура, за компютри с Windows, отбелязва Tom’s Hardware. 

Ексклузивното съглашение в никакъв случай не беше оповестено от публични лица, само че с течение на времето този факт стана явен, защото Qualcomm остана единствената компания, произвеждаща Arm чипове за преносими компютри през всичките осем години от оповестяване на партньорството с Microsoft.
още по темата
Има разнообразни клюки по отношение на интервала, за който е подписано съглашението за ексклузивност сред Microsoft и Qualcomm. Рене Хаас стана първият формален представител, който фактически удостовери, че договорът ще изтече тази година.

“Добре документирано е, че ексклузивността, която Qualcomm има с Windows, завършва, мисля, тази година ”, сподели Хаас в скорошно изявление за Stratecherry. Точната дата на преустановяване на съглашението сред Microsoft и Qualcomm остава незнайна, само че то евентуално ще изтече до началото на 2025 година

Загубата на ексклузивност за чиповете на Qualcomm значи, че други компании ще могат да създават Arm процесори за преносими компютри с Windows. По-рано Ройтерс заяви, че AMD и Nvidia възнамеряват да пуснат Arm чипове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР