На пазара на смартфони има две основни операционни системи –

...
На пазара на смартфони има две основни операционни системи –
Коментари Харесай

HarmonyOS на Huawei вече категорично е 3-тата по големина операционна система за смартфони

На пазара на смарт телефони има две съществени операционни системи – Android и iOS. Въпреки че други системи като Tizen, KaiOS и няколко други се пробваха да се наложат, те не оказаха огромно въздействие на пазара. Сега наподобява, че пазарът към този момент има доказана трета мощ във връзка с операционните системи. Huawei публично пусна HarmonyOS през 2019 година и от този момент нейните устройства в Китай употребяват системата. В нов отчет на Counterpoint се показва, че пазарният дял на Huawei HarmonyOS в Китай е достигнал 8%. Това я прави третата по величина мобилна операционна система след Android и iOS.

През четвъртото тримесечие на предходната световните продажби на мобилни телефони регистрираха 14% спад на годишна база. Въпреки това iOS се показва по-добре от Android на пазара с годишен спад от 12%, а Android, въпреки това трябваше да се оправи със 16% спад на годишна база. Докладът за проучването демонстрира също, че делът на HarmonyOS на Huawei нараства. Нейният дял на международния пазар остава към 2% през първото тримесечие на тази година. Делът ѝ в Китай обаче доближава 8%.

На пазара в Съединени американски щати iOS и Android се конкурират за пазарен дял. През първото тримесечие на тази година iOS краткотрайно зае водеща позиция с дял от 52%. Освен това Apple получава повече внимание в Индия.

HarmonyOS

HarmonyOS е операционна система с отворен код, създадена от Huawei Tech. Co. Ltd. Тя беше пусната на пазара през 2019 гoдина като противник на Android на Гугъл и iOS на Apple. Разработването на HarmonyOS беше подтиквано, откакто държавното управление на Съединени американски щати наложи наказания на Huawei. Забраната не разрешава на компанията да употребява системата Android на Гугъл и различен програмен продукт, създаден в Съединени американски щати.

Характеристики на HarmonyOS

HarmonyOS е проектирана да работи на голям брой устройства, в това число смарт телефони, таблети, смарт часовници, смарт тв приемници и други устройства от региона на интернет на нещата (IoT). Тя е основана на архитектура на микроядро, която ѝ разрешава да бъде по-гъвкава и мащабируема от елементарните монолитни ядра. Дизайнът на микроядрото също по този начин го прави системата по-сигурнa и по-малко податливa на сривове и други неточности.

Една от основните характерности на Harmony OS е нейната разпределена архитектура. Тя разрешава на устройствата да работят дружно безпроблемно. Това значи, че потребителите могат да споделят данни и запаси сред устройствата, без да се тормозят за проблеми със съвместимостта или други проблеми.

Друга значима характерност на Harmony OS е поддръжката на голям брой езици за програмиране, да вземем за пример C/C++, Java, JavaScript и Kotlin. Това улеснява разработчиците при основаването на приложения за платформата и подсигурява, че потребителите имат разполагаем необятен набор от приложения.

Предизвикателствата пред HarmonyOS

Един от най-големите проблеми на Harmony OS е лимитираното ѝ наличие отвън Китай. Към момента Huawei популяризира операционната си система единствено в Китай, което значи, че тя има относително дребна потребителска база спрямо Android и iOS. Това лимитира и броя на разработчиците, които са склонни да основават приложения за платформата. Това затруднява Huawei да се конкурира с Гугъл и Apple.

Друг проблем, пред който е изправена операционната система HarmonyOS е зависимостта ѝ от Android. Някои настояват, че тя се основава на отворения код на Android, само че няма доказателства за това. Huawei няколко пъти ясно съобщи, че HarmonyOS е изцяло друга от Android.

Растеж на HarmonyOS

Въпреки тези проблеми процентът на приемане на HarmonyOS е висок в Китай. Според отчет на TechHQ, HarmonyOS е най-бързо разрастващата се мобилна операционна система в Китай. В момента системата се употребява от над 400 милиона устройства. Huawei също по този начин разгласи, че възнамерява да разшири наличността на HarmonyOS за повече устройства в бъдеще.

Стремежът на китайското държавно управление да разчита повече на локални технологии също е мотор на търсенето на HarmonyOS. През 2019 година Китай заяви на държавните служби и обществените институции, че разполагат с три години, с цел да се откажат от компютрите, които употребяват задграничен програмен продукт и хардуер. Това даде опция на Huawei да разпространява личната си операционна система като действителна опция на софтуера, създаден в чужбина.

Заключение

Без подозрение Huawei постави доста старания във връзка с HarmonyOS. Тя сподели порядъчен напредък в Китай, макар че се сблъска с някои проблеми. Нейната разпределена архитектура, поддръжката на голям брой езици за програмиране и дизайнът на микроядрото ѝ я вършат новаторска операционна система с огромен капацитет. Ограниченото ѝ наличие отвън Китай обаче може да попречи на растежа ѝ на международния пазар. Разбира се, сега потребителите отвън Китай не знаят какво да чакат от тази система. Въпреки това задължението на Huawei да разшири наличността на HarmonyOS за повече устройства допуска, че тя ще продължи да бъде главен състезател на пазара на мобилни операционни системи през идващите години.

Към момента няма информация за стартирането на HarmonyOS отвън Китай. От време на време компанията пуска смарт телефони отвън Китай, само че те не употребяват системата, а се оферират с EMUI.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР