На път за заседанието на коалиционния съвет Волен Сидеров каза,

...
На път за заседанието на коалиционния съвет Волен Сидеров каза,
Коментари Харесай

Бойко Борисов предложи нови министри на мястото на Нанков, Радев и Московски

На път за съвещанието на съдружния съвет Волен Сидеров сподели, че стартира да подозира, че против премиера Бойко Борисов " има нещо като скрит план " от " хора, близки до него " във връзка промените в държавното управление. След края на съвещанието не изглеждаше под напрежение

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Борисов в клопката на своите

Колаборацията сред две от партиите от " Обединените патриоти " и депутатите от ГЕРБ за опазване на един от министрите сложи премиера в сложна обстановка
6 сеп 2018
Управляващите: Коалицията е постоянна и вървим напред

Персоналните промени в държавното управление ще се разискват идващия понеделник
3 сеп 2018 Премиерът Бойко Борисов ще внесе в Народното събрание в четвъртък искане да бъдат освободени тримата министри, които подадоха оставки поради злополуката край Своге. За мястото на министъра на районното развиване Николай Нанков министър-председателят предлага депутата и някогашен зам.-кмет на Враца Петя Аврамова. Ако болшинството в Народното събрание ги утвърди, сегашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов ще размени министър Валентин Радев, а Александър Манолев - зам.-министър на стопанската система, ще оглави министерството на превоза вместо Ивайло Московски.

Имената бяха съгласувани по време на съвет на ръководещата коалиция в понеделник, който продължи малко повече от час. На срещата участваха водачите на трите обединения на патриотите - Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и ръководителят на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов. И трите овакантени позиции в Министерския съвет са от квотата на ГЕРБ, само че съглашението за ръководство с патриотите планува новите имена да се разискват в по-широкия формат.

" Бяха трансферирани много имена. Ще ви оповестя тези, на които сме се спрели и има единогласие ", заяви след срещата Борисов.

До последно не беше несъмнено дали министър председателят ще предложи на Народното събрание да бъдат освободени и тримата министри, макар че той изиска оставките им преди седмица. Кметове и депутати от ГЕРБ се застъпиха за оставането на районния началник Николай Нанков, само че явно това не стана. По информация на " Капитал " началникът на кабинета на вътрешния министър Валентин Радев Анжелина Тотева е освободила офиса още предишния четвъртък.

Допълнително напрежение през тези дни внесоха и връзките в обединението на националистите. Лидерът на " Атака " Волен Сидеров изиска вицепремиерът и ръководител на НФСБ Валери Симеонов да напусне държавното управление. Причината е реакцията на Симеонов на обстоятелството, че патриотите не са били известени за оставките и обвързваните с тях рокади във властта и излезе с декларация от името на партията, в която упрекна Борисов в еднолично ръководство. Наложи се първият съвет на ръководещата коалиция на 3 септември да се посвети на преодоляването на тези несъгласия.

Този понеделник Сидеров продължи с тематиката, като даже разви нов сюжет - започвал да подозира, че " има нещо като скрит план " против премиера от страна на " хора, които са доста близки " до Бойко Борисов. Макар и без да показва имена, от намеците му остана усещането, че в ролята на " заговорниците " са вицепремиерът Сименов и депутатите от ГЕРБ, които се управляват от Цветан Цветанов.

Сидеров също така повтори тезата си от последните дни - всички министри би трябвало да си вървят, тъй като не са реагирали на декларацията на НФСБ. " На мястото на Борисов аз бих сменил безусловно всички министри, тъй като нито един от тях не стана да каже, че декларацията на НФСБ е клеветническа и тенденциозна. Никой не отбрани личното си място в държавното управление ", сподели той и този понеделник.

В изказването си от предходната седмица НФСБ разгласи, че ще гласоподава против оставките на Нанков, Московски и Радев. Красимир Каракачанов, ръководител на Вътрешна македонска революционна организация, обаче разгласи през уикенда, че патриотите ще имат обща позиция. Председателят на групата депутати от ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева заявиха преди съвета, че каквито и да са предложенията на Борисов, ще бъдат подкрепени. Конституцията планува гласуването на измененията да става с нормално болшинство, за което стигат единствено гласовете на ГЕРБ.

Кои са новите оферти за министри
Младен Маринов в този момент е основен секретар на Министерство на вътрешните работи

Фотограф: Георги Кожухаров
Младен Маринов е дълготраен чиновник на столичната " Охранителна полиция ", където работи от 1991 година Кариерата му стартира да се развива по време на държавното управление на Пламен Орешарски, като през юли 2014 година стана шеф Столична дирекция на вътрешните работи. По време на втория кабинет на Бойко Борисов Маринов резервира поста си като част от групата назначения в бранш " Сигурност ", свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. През май 2017 година с декрет на президента Румен Радев беше назначен за основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

Евентуалното му предопределение за вътрешен министър повдига въпроса за разграничението сред политическо и професионално управление в Министерство на вътрешните работи и е следващото доказателство, че то съществува единствено на хартия. Ако Маринов оглави ведомството, то ще би трябвало да бъде открит нов основен секретар. Назначението се прави с декрет на президента по предложение на държавното управление. Предвид обтегнатите връзки сред ГЕРБ и Румен Радев сега възможното попълване на поста може да се протака във времето.

Александър Манолев от времето, когато беше в Съвета на шефовете на " Булгартабак "

Фотограф: Надежда Чипева
Александър Манолев е зам.-министър на стопанската система. Покрай няколко кадрови промени във ведомството на Емил Караниколов, който е от квотата на патриотите, стана ясно, че в ГЕРБ има неодобрение от изолирането на Манолев. Според депутати на процедура са му отнети част от ресорите, за които е отговарял - " Конкурентоспособност " и индустриалните зони. В първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013) Манолев е бил част от Съвета на шефовете на " Булгартабак " до приватизацията на сдружението. Преди това е работил в застрахователно сдружение.

Петя Аврамова е препоръчана за министър на районното развиване

Фотограф: Юлия Лазарова
Петя Аврамова е била зам.-кмет на Враца през 2009-2011, когато градът се управляваше от ГЕРБ, а по-късно - до 2013 година е оглавявала локалния общински съвет при самостоятелния кмет Николай Иванов, подсилен от Българска социалистическа партия. През 2013 година Аврамова става за първи път народен представител от ГЕРБ, какъвто е и до момента. В 44-то Народно заседание е зам.-председател на комисията по районна политика и член на комисията по енергетика.

Московски, Нанков и Радев са определени за депутати и имат право да се върнат в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР