На първо време ще загубим - това трябва да е

...
На първо време ще загубим - това трябва да е
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Българското правителството закъсня за газа заради колебливата си позиция

" На първо време ще загубим - това би трябвало да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, против цената на газа, който би трябвало да търсим към нас. И в случай че забележим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен стадий, тъй като държавното управление закъсня, в Италия, в Унгария, в Словакия и Румъния - става въпрос за една разлика сред 20-30-40 % по-скъп газ. България това ще получи през идващите месеци. " Това разяснява в утринния блок на " Нова телевизия " някогашният финансов министър Симеон Дянков, запитан какъв брой ще коства газовата рецесия на България, която претърпява сега.

По думите му никой не е бил квалифициран за войната в Украйна, само че българското държавното управление " догонва " и е можело да направи някои неща незабавно - преди месец-два, а не да се изчаква до този миг с тази неуверена позиция за Украйна - дали сме на страната на Украйна, дали стоим в профил и гледаме. " Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а незабавно да потърсим други способи за доставка на газ. В Катар, в Египет - има към нас производители. Сега занапред би трябвало да се направи това, само че не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път ", акцентира Дянков.

" Газът нараства на всички места и освен съветският газ. В рамките на до 2-3 години - до 2026 година - газът ще се усили близо два пъти, тъй че няма вид, при който нашият газ ще стане по-евтин. Просто България е една от тези страни, при които нарастване ще се получи в този момент незабавно - и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, в случай че държавното управление не беше се колебало толкоз ", акцентира някогашният финансов министър.

Според него би трябвало незабавно да се подкрепят бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. " Това е работа на икономическото министерство, което приказва с общи приказки, само че до момента не е направило нищо ", уточни Дянков.

" Ние към този момент сме въвлечени във война. На нас ни стопираха газа. Правителството и Народното събрание би трябвало да са доста по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за несигурност от държавното управление. Нито от Народното събрание. Крайно време е да покажем от коя страна сме, другояче единствено губим ", безапелационен беше някогашният вицепремиер.

На въпрос би трябвало ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той съобщи: " Всичко, което можем да създадем за Украйна, би трябвало да го създадем в този миг. Всичко, за което ни помоли Украйна, в това число оръжие. Всичко в границите на нашите благоприятни условия. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР