На първо място по смъртност, на последно място по ваксинация:

...
На първо място по смъртност, на последно място по ваксинация:
Коментари Харесай

Срамен провал за България. А коронавирусът убива толкова много хора.


На първо място по смъртност, на последно място по имунизация: в България коронавирусът се вихри на воля. Имаше вяра, че новите ръководещи ще трансформират нещо. Но се оказа, че тази вяра е била безусловно безрезултатна.

Коментар от Ясен Бояджиев:

„ Няма място за суматоха сега и за разпространяване на страхове. Ситуацията (с ковид, бел.ред.) е сериозна, само че не е излязла отвън надзор ”, повтаря тези дни служебният министър на опазването на здравето. Да, по този начин е, в случай че под надзор се схваща воденето на статистика (дано най-малко тя да е вярна). Иначе към този момент два месеца четвъртата вълна на болестта се вихри на воля с възходящо движение, необезпокоявана от съвсем нищо.

На първо място по смъртност, с огромна разлика пред останалите

Броят на инфектираните устойчиво нараства (активните случаи наближават 40 000), пораства и броят на признатите в болница. Десетки умират всеки ден. След като предходната година умрелите бяха с 30 000 повече, в сравнение с в елементарни години, в този момент този антирекорд може да бъде освен още един, само че даже „ усъвършенстван ”.

И в други страни се следи нова вълна. Но там тя отшумява по-бързо, а броят на нуждаещите се от болнично лекуване и на умрелите е несравнимо по-малък спрямо предходните. За разлика от България: по брой на смъртните случаи тя е твърдо преди всичко в Европейски Съюз с голяма разлика пред останалите. Свързаната с вируса смъртност в България е повече от три пъти над междинната за Европа.

В това отношение, надали ще оказват помощ кой знае какъв брой. Още повече, че те позакъсняха, релативно меки са (във всеки случай по-меки спрямо плануваното в Националния действен проект на държавното управление - във връзка с моловете например) и в придвижване омекват в допълнение (като при работното време на заведенията за хранене например). Да не приказваме за забележимата с просто око опозиция против спазването им и хронично слабия надзор. А следва и присъственото начало на образователната година, което сигурно ще даде нов подтик на епидемиологичната вълна (при, който визира в пъти повече деца).
Редакцията предлага
Твърдо на последно място по имунизация

Единственото, което можеше да направи нещата разнообразни, е имунизацията. Но делът на имунизираните българи (около 17 на сто) е напряко нищожен от позиция на разпространяването на вируса и слага страната твърдо на последно място в Европейски Съюз (с огромна „ преднина ” пред останалите). Той е по-нисък даже от. С движение от едвам 10-12 хиляди сложени дози в работен (и 2-4 хиляди в почивен) ден няма никакви изгледи тази картина да се промени в обозримо бъдеще.

„ Последното място по имунизация води до първо място по смъртност ”, отбелязва здравният министър. И е изцяло прав. Само дето приказва по тази тематика, като че ли самият той няма нищо общо с нея. Но има…

Наистина, още през май, преди служебното държавно управление да поеме властта, имунизацията към този момент пъплеше и беше доста надалеч от заветната цел от 70 на 100 имунизирани до края на август (цел, която Европейски Съюз като цяло към този момент постигна). Но най-малко имаше вяра, че новите ръководещи ще трансформират нещо, с цел да отговорят на този във висша степен народен интерес. Днес може да се каже, че тази вяра е била безусловно безрезултатна. Те освен не трансфораха имунизацията в собствен първокачествен приоритет, само че и не направиха съвсем нищо за нейното ускорение.

Пропуснатите благоприятни условия

Вярно, тук огромна част от популацията не гори от неспокойствие да се имунизира, а страховете, недоверието и малоумните тайни теории, свързани с имунизациите, са необятно публикувани. Но властта разполагаше с редица принадлежности и благоприятни условия, с цел да им се опълчи. Тя обаче не се възползва от нито една от тях.

, както постъпиха по света. Но не го направи. Тези дни огромна комерсиална верига стартира акция по разпределяне на ваучери за храна против имунизиране. Здравният министър обаче категорично акцентира, че страната не взе участие в нея - да не би някой да си намерения нещо друго.

Можеше да приложи най-малко някаква мека форма на насила, с цел да подтиква някои специалности, като здравни и обществени служащи, учители и администрация, да се имунизират (едва в последно време министърът заприказва за такава опция, само че в бъдеще несигурно време). Можеше да ограничи достъпа на неимунизирани до най-малко някои обществени места и събирания. В това отношение Гърция със своите условия за влизане в страната направи доста повече за имунизацията в България.
Защо българите не желаят да се имунизират?
Държавата разгласи, че ще заложи на убеждаването посредством осведомителна акция. Но в случай че изобщо е имало такава акция, тя остана изцяло незабелязана. Ако не се броят едно съвещание на основания за задачата публичен съвет и красивите думи, казани на него, които са от дълго време забравени.

Тогава здравният министър даде обещание цялото държавно управление да бъде ангажирано с сходен вид акция. Нищо такова не се случи. Властта мълчи, а когато каже нещо, то има противоположен резултат. Служебният министър председател да вземем за пример непрестанно повтаря, че имунизирането било персонален избор и всеки имал право да разполага с тялото си. Както означи една моя позната, по тази логичност и терористите-камикадзета имат право да разполагат с телата си. Държавният глава пък месеци наред не откри за нужно да каже и една дума по въпроса - едвам в последните дни с половин уста призна, че е имунизиран. В мълчанието си той отстъпва само на православната черква, за която такава тематика въобще не съществува.

Ясен Бояджиев

Накратко: властта, политическият и духовният „ хайлайф ” се държат по-скоро като част от лагера на антиваксърите. Така те солидарно трансфораха имунизацията в неприличен неуспех за страната и нацията. Провал, чиято висока цена занапред ще плащаме всички.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР