На първо четене парламентът одобри да се започнат преговори между

...
На първо четене парламентът одобри да се започнат преговори между
Коментари Харесай

Парламентът одобри старт на преговори с „Хюндай“ за изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

На първо четене Народното събрание утвърди да се стартират договаряния сред „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД и „ Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън “ (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.) за строителството на 7 и 8 блок. В пленарната зала беше утвърдено предлагането на ГЕРБ-СДС, импортирано от Делян Добрев и Станислав Анастасов. Те оферират Народното събрание да разпореди провеждането на договаряния сред двете страни с технология АР1000.

Проекторешението получи поддръжката на 112 депутати, 29 гласоподаваха „ срещу ”, а 82 „ въздържал се ”. Парламентът даде ѝ период до 15 април да се проведат договарянията.

С 52 гласа „ за “, 161 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “ Народното събрание отхвърли другото проекторешение, импортирано от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), с което се оферираше да бъдат извършени договаряния с „ Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън “ и американската компания „ Бехтел “ (Bechtel). Не беше утвърдено и предлагането на Стоян Таслаков за договаряния с две китайски компании, декларирали интерес към плана.

Относно импортираните проекторешения, министърът на енергетиката Румен Радев разяснява, че която и компания да избере Народното събрание за създаване на нови мощности в АЕЦ „ Козлодуй “, няма да сбърка.

Той посочи, че AP1000 е определената технологията, тъй като е добра. „ Имаме потребност от тази мощ, с цел да имаме вероятността на Зелена договорка. Ядрената енергетика дава ниска емисионност “, добави той.

Важно е, по-нататък да се даде опция процедурата да се прави от специалисти, добави Радев.

От Българска социалистическа партия обявиха в границите на дебата: „ Вие от сглобката желаете да бъдете общителни с вашите началници от посолството. Улиците не може да закърпите, а камо ли автомагистрали, а от къде ще намерите 30 милирда. Това ще е черна дупка, нека не съм прав. Как ще се изплати? Вие сте слугинаж “, сподели Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

„ Колегите от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи се пробват да показват превъзходство – над Министерски съвет и Министерство а енергетиката, откакто народни представители избраха технологията за какво да не дефинират и кой ще построява новата мощ. Да, но не, това не е вярната посока “, добави от своя страна Радослва Рибарски от ПП-ДБ.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР