На първо четене минаха и трите проекта за изменение и

...
На първо четене минаха и трите проекта за изменение и
Коментари Харесай

Трите проекта по Закона за здравното осигуряване минаха на първо четене

На първо четене минаха и трите плана за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване. Обсъждането беше неенергично и продължи едвам половин час, като идната рокада бе обявена още през юли 2023 година при приемането на бюджета на касата.

В първия план на депутати от ПП-ДБ се планува Касата да заплаща за лекарствени артикули, прилагани за болнична помощ, отвън цената на клиничните пътеки, които да се пресмятат на база най-ниска стойност на база интензивно вещество.

Вторият план на ГЕРБ-СДС е обвързван с рамковите съглашения. Предвидено е НЗОК да не може да заплаща лекарствените артикули на стойност по-висока от най-ниската стойност сред последно настоящите рамкови съглашения и приблизително претеглената стойност, заплатена от НЗОК през миналата година за всеки лекарствен артикул, и цената, на която лекарственият артикул е доставен на съответния реализатор на болнична здравна помощ.

Третият законопроект импортиран още веднъж от ПП-ДБ планува системата за несъмнено електронно връчване да бъде единственият разрешен метод за даване на документи в РЗОК.

Против препоръчаните промени се оповестиха от “Възраждане ”. Според представители на партията те не решавали главния проблем, а точно неналичието на надзор. “Ще изпаднете в обстановка, в която вашите началници от ГЕРБ да решат кой да краде повече, тъй като ще зависите от Пеевски, началникът ви, този, който ви дефинира порциона ”, съобщи Цончо Ганев.

Тошко Йорданов от “Има подобен народ ” също скочи против предложенията като акцентира, че измененията са близки до корупционни схеми. “Божидар Божанов предлага да се електронизира всичко. Това ще коства доста пари, в резултат на което табиет им е да пренасочват пари към личните си кръгове от компании, в тази ситуация – софтуерни ”, обърна се той към сътрудника си от ПП-ДБ.

Божанов незабавно репликира като изясни, че програмен продукт няма, а с предлаганите промени се планува потреблението на съществуваща система, съществуващи електронни подписи, които лекарите употребяват по този начин или другояче, с цел да подават всеки месец своите доклади.

Тошко Йорданов съобщи, че е дал своя вот негативно и добави, че когато се чуе името на Божидар Божанов в композиция със закон и спомагателни пари, човек би трябвало да има огромна алена лампа в главата за корупционни схеми.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР