На първата си среща на живо като американски президент с

...
На първата си среща на живо като американски президент с
Коментари Харесай

След топлото начало Байдън и Си обсъдиха студената линия по темата Тайван

На първата си среща онлайн като американски президент с китайския водач Си Цзинпин Джо Байдън е възразил против дейностите на Пекин във връзка с Тайван. По думите му те са " все по-агресивни и употребяващи насила ".    Байдън е изразил също по този начин опасения за спазването на човешките права от страна на Пекин в Синцзян, Тибет и Хонконг, предава Associated Press, базирайки се на информация на Белия дом.   На конференцията след срещата Байдън още веднъж удостовери уговорката на Съединени американски щати към дългогодишната си политика " Един Китай ". Американският президент съобщи, че макар дрънкането на оръжия напоследък от страна на Китай, той не има вяра, че Пекин ще направи опит да нахлуе в Тайван. " Никога не трябва да се стига  до такава степен ", сподели Байдън.   По информация на китайското държавно управление Си е подчертал, че " въпросът за Тайван е централен за основните ползи на Китай и е залегнал в политическата основа на китайско-американските връзки ".   Си също по този начин е добавил, че това е първата алена линия в връзките сред Съединени американски щати и Китай, която не трябва да бъде прекосявана.   Срещата сред Байдън и Си се организира в разгара на опитите на огромните сили да " ръководят " разликите си, до момента в който се конкурират за въздействие на международната сцена в условия на задълбочаващо се напрежение в стопанската система и сигурността.   Байдън съобщи пред медиите, че Съединени американски щати ще продължат да се " конкурират интензивно " с Китай, само че добави, че не търси спор и има вяра, че не е наложително да има " нова Студена война с Китай “.  
Today, I met with President Xi Jinping of the People’s Republic of China.

We discussed our responsibility to prevent the competition between our countries from veering into conflict and finding ways to work together on shared challenges that affect the international community. pic.twitter.com/ufneHdcyCF
— President Biden (@POTUS) November 14, 2022 Според известието на Белия дом Байдън и Си са се съгласили, че " в никакъв случай не трябва да се води нуклеарна война " и че тя не може да бъде извоювана. Подчертали са също, че се опълчват " на потреблението на закани за приложимост на нуклеарни оръжия в Украйна ". Става дума за съвсем неприкритите закани от страна на съветски публични лица за потребление на нуклеарни оръжия, направени на фона на неуспехите на продължаващата съвсем девет месеца съветска инвазия в Украйна, разяснява AP.   Байдън и Си също по този начин са се договорили да " упълномощят основни чиновници " в области на евентуално съдействие, в това число битката с климатичните промени и поддържането на международното финансово здраве и продоволствена непоклатимост. Засега не е ясно дали това значи, че Китай ще се съгласи да бъдат възобновени диалозите за климатичните промени, които Пекин замрази в символ на митинг против визитата в Тайван през август на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР