На парламентарните избори на 27 октомври ще се явят 24

...
На парламентарните избори на 27 октомври ще се явят 24
Коментари Харесай

ЦИК: 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за изборите

На парламентарните избори на 27 октомври ще се явят 24 партии и 9 обединения. Това разгласи на брифинг Росица Матева – представител на Централната изборна комисия, представена от Дарик.

По думите ѝ подготовката за изборите протича обикновено.

Регистрацията на една коалиция е била заличена, тъй като е имало по-малко от 2 хиляди гласоподаватели. " От 19 септември всички гласоподаватели ще могат да ревизират дали имената им попадат в подписка, която не са подкрепили ", сподели още тя.

До 24 септември партиите и обединенията ще имат опция да заличат присъединяване си. " До 21 септември има опция да се трансформира състава на обединенията и наименованията им ", сподели Матева.

Регистрирани са три инициативни комитети в Районна изборна комисия Варна, 25 РИК и РИК Плевен. Оказва се, че записания предприемчив комитет в РИК Варна и 25 РИК е за издигане на един и същи претендент, само че членовете са разнообразни. " Предстои този проблем да бъде позволен, защото един претендент не може да бъде повдигнат като самостоятелен претендент допълнително от един регион ", сподели тя.

До 18 септември кметовете на общини би трябвало да изпратят известие на партиите и обединенията, с цел да бъдат осъществени съвещания за сформиране на СИК.

Подадени са 5070 заявки на гласоподаватели, които ще гласоподават отвън страната. Срокът е до 1 октомври.

Подадени са 11 тъжби до този миг.

Утре ЦИК ще изтегли жребия с номерата, с които ще се явяват на изборите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР