На отбелязваме 277-ия ден от годината според Григорианския календар, като

...
На отбелязваме 277-ия ден от годината според Григорианския календар, като
Коментари Харесай

4 октомври – факти, рожденици и празници

На означаваме 277-ия ден от годината съгласно Григорианския календар, като остават още 88 дни до края на годината.

Св. Иеротей, свещеник Атински, се празнува на 4 октомври

. Той е раннохристиянски светец и страдалец, роден в Атина. Избран е за свещеник и служи в интервал на преследвания на християнството. Подложен е на жестоки мъчения, само че остава правилен на вярата си. След гибелта си е канонизиран и е прочут с многочислените чудеса, осъществени по време на живота и след него. Празникът му е знак на храброст и непоколебима религия.

4 октомври се отбелязва Денят на осведомителните технологии

 4 октомври – обстоятелства, рожденици и празници 4 октомври – обстоятелства рожденици и празници

На 4 октомври се отбелязва, който цели да увеличи осведомеността за смисъла на ИТ бранша в актуалното общество. На този ден се провеждат конференции и семинари, с цел да се насърчи ползата към технологиите и образованието в тази сфера. Информационните технологии играят основна роля в стопанската система и въздействат на всекидневието, улеснявайки връзката и автоматизацията на процесите.

4 октомври се отбелязва Денят на хуманното отношение към животните

 4 октомври – обстоятелства, рожденици и празници 4 октомври – обстоятелства рожденици и празници

На 4 октомври се отбелязва, отдаден на правата на животните и насърчаването на виновното държание към тях. Празникът е определен в памет на Свети Франциск от Асизи, патрон на животните. На този ден се провеждат акции и просветителни начинания, ориентирани към отбрана на правата на животните и за хуманното отношение към тях.

На 4 октомври празнуващите своя рожден ден са:

 4 октомври – обстоятелства, рожденици и празници 4 октомври – обстоятелства рожденици и празници

Ивайло Захариев е български артист, роден на 4 октомври 1984 година в София. Завършил НАТФИЗ, той е прочут с ролята си на контрольор Петър Петров в сериала „ Под прикритие “. Ивайло е взел участие и в голям брой театрални постановки и филми, демонстрирайки многообразие в актьорските си умения.

Михаела Маевска е българска гимнастичка и помощник-треньор на националния отбор по художествена гимнастика, родена на 4 октомври 1990 година. Тя е капитан на досегашните „ златни девойки “, които реализираха обилни триумфи на интернационалната сцена. След кариерата си като състезателка, Маевска интензивно предава опита и знанията си на новите генерации гимнастички.

Богомил Петков е български политик и народен представител от „ Продължаваме промяната “ в 47-ото Народно заседание, роден на 4 октомври 1966 година. Той е зает с разнообразни обществени и стопански въпроси и има опит в бизнеса и публичните услуги. Петков интензивно взе участие в публични начинания и пази ползите на гласоподавателите си.

Проф. Георги Близнашки е български правист и учител, роден на 4 октомври 1956 година. Той е длъжностен министър-председател на България от 6 август до 7 ноември 2014 година и преподава конституционно право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Близнашки е създател на голям брой научни изявления и е почитан специалист в региона на правото.

Даниел Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година. Той е кмет на Велико Търново от 2011 година и ръководител на Националното съдружие на общините в Република България от 30 март 2016 година Панов е зает с развиването на инфраструктурата и обществените услуги в общината.

Здравко Здравков е български футболен треньор и някогашен футболист (вратар), роден на 4 октомври 1970 година. Той е играл за националния тим на България и е носил екипите на клубове като „ Славия “ и „ Локомотив “ (София). След края на кариерата си като състезател, Здравков става треньор и работи с разнообразни тимове.

Проф. Иван Лалов е български физик, роден на 4 октомври 1938 година в Ловеч. Той е някогашен ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и министър на образованието, науката и технологиите в служебното държавно управление на Стефан Софиянски (февруари-май 1997 г.). Лалов е почитан за своя принос в образованието и науката в България.

Йоанна Темелкова е българска актриса, родена на 4 октомври 1986 година. Тя е известна с ролята си в сериала „ Братя “ и е взела участие в разнообразни театрални и телевизионни планове. Темелкова е работила и в театъра, където е демонстрирала своите актьорски умения. Тя е обичана от публиката за гения и силата, които носи на сцената и екрана.

Красимир Стойчев е български предприемач, роден на 4 октомври 1955 година. Той е прочут с сполучливата си кариера в бизнеса и предприемачеството, като е работил в разнообразни промишлености и е направил забележителен принос за развиването на стопанската система в България. Стойчев е основал и управлявал голям брой компании, които са се утвърдили на българския пазар. Уважаван в бизнес средите, той е деен участник в разнообразни обществени и стопански начинания.

Петкана Макавеева е българска баскетболна легенда, родена на 4 октомври 1952 година. Тя е известна със своите забележителни достижения в баскетбола, както на клубно, по този начин и на национално равнище. Макавеева е била част от българския народен тим, който е взел участие в голям брой интернационалните надпревари, и е оставила дълготраен диря в спорта с гений и непримиримост.

Роксана, артистичното име на Антоанета Линкова, е българска попфолк певица, родена на 4 октомври 1985 година. Тя е известна с неповторимия си жанр и хитови песни, които са спечелили известност в музикалната сцена. Роксана е известна със своите запаметяващи се осъществявания и ангажирани текстове, което я прави една от обичаните певици на почитателите на попфолка в България

Проф. доктор Румен Гечев е български политик и икономист, роден на 4 октомври 1956 година. Той е народен представител от Българска социалистическа партия в 37-ото и от 42-ото до 47-ото Народно заседание. Гечев е някогашен вицепремиер и министър на икономическото развиване в държавното управление на Жан Виденов от 1995 до 1997 година. С дълготраен опит в политиката и стопанската система, той е интензивно зает с икономическите промени в страната и е почитан за своята експертиза в региона.

Светлин Ивелинов е български хореограф и балетен режисьор, роден на 4 октомври 1960 година. Той е основен балетмайстор-хореограф на Националния музикален спектакъл „ Стефан Македонски “. С дълготраен опит в танцовото изкуство, Ивелинов е основал голям брой постановки и хореографии, които са получили самопризнание на българската и интернационалната сцена.

Таско Ерменков е български енергиен специалист и политик, роден на 4 октомври 1955 година. Той е народен представител от Българска социалистическа партия в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно заседание. С дълготраен опит в енергийния бранш, Ерменков е интензивно зает с въпросите на енергийната политика и устойчивото развиване на енергийния бранш в България. Той е почитан експерт, който способства за развиването на законодателството и промените в региона на енергетиката.

Христо Куртев е български предприемач и държавник, роден на 4 октомври. Той е президент на „ Юнион клуб “, който е прочут с дейната си роля в развиването на публичните и икономическите начинания в България. Куртев е зает с разнообразни планове, ориентирани към подкрепяне на бизнеса и възстановяване на обществената среда в страната.

Дакота Джонсън е американска актриса, родена на 4 октомври 1989 година в Тексас. Тя е щерка на актрисата Мелани Грифи и режисьора Дон Джонсън. Най-известна е с ролята си на Анастейша Стийл в трилогията „ Петдесет нюанса сиво “. Участвала е и в други филми, в това число „ The Social Network “ и „ Suspiria “.

Сюзан Сарандън е американска актриса, родена на 4 октомври 1946 година в Ню Йорк. Тя получава необятна популярност с ролята си в „ Томбстоу “ и печели Оскар за най-хубава актриса за „ Dead Man Walking “ (1995). Сарандън е номинирана неведнъж за разнообразни награди и е известна със своето присъединяване в разнородни филми, в това число комедии и самостоятелни продукции.

Лив Шрайбър е американски артист, роден на 4 октомври 1967 година в Калифорния. Известен е с функциите си във филми като „ Рамбо III “, „ Саботаж “ и „ X-Men Origins: Wolverine “. Той играе основната роля в известния сериал „ Ray Donovan “ и е притежател на премия „ Тони “ за театрална актьорска игра. Шрайбър е почитан за гения си и дългогодишната си кариера в киното и театъра.

Кристоф Валц е австрийски артист, роден на 4 октомври 1956 година във Виена. Той получава интернационална популярност с ролята си на Ханс Ланда в „ Гадни копилета “ (2009), за която печели два Оскара. Участвал е в филми като „ Джанго без окови “ и „ Алита: Боецът ангел “. Валц има и сполучлива театрална кариера, работил е в Германия и Австрия.

Алисия Силвърстоун е американска актриса, родена на 4 октомври 1976 година в Калифорния. Тя става известна с ролята си на Чер Хорн в „ Clueless “ (1995) и взе участие в филми като „ The Crush “ и „ Batman & Robin “. Освен в киното, Силвърстоун е дейна и в малкия екран. Тя е известна със своята ангажираност към екологични и скотски права и разпространява веганството.

Арманд Асанте е американски артист, роден на 4 октомври 1949 година в Ню Йорк. Той получава самопризнание с ролята си в „ The Mambo Kings “ (1992), за която е номиниран за Оскар. Участвал е в „ Carlito’s Way “, „ Gotti “ и „ The Last Don “. Асанте е почитан за своето актьорско майсторство и е работил и на театралната сцена.

Рейчъл Лий Кук е американска актриса, родена на 4 октомври 1979 година в Минесота. Тя става известна с ролята си в „ She’s All That “ (1999) и взе участие в „ Josie and the Pussycats “ (2001) и сериали като „ Perception “ и „ The Baby-Sitters Club “. Кук продължава да работи в нови филми и телевизионни планове, в това число сантиментални комедии.

 4 октомври – обстоятелства, рожденици и празници 4 октомври – обстоятелства рожденици и празници

4 октомври е ден, изпълнен със значими събития и празници, които отразяват както духовни, по този начин и обществени полезности. На този ден почитаме св. Иеротей, Денят на осведомителните технологии и Денят на хуманното отношение към животните. Рождениците празнуващи през днешния ден са: Ивайло Захариев, Михаела Маевска, Богомил Петков, проф. Георги Близнашки, Даниел Панов, Здравко Здравков, проф. Иван Лалов, Йоанна Темелкова, Красимир Стойчев, Петкана Макавеева, Роксана, проф. доктор Румен Гечев, Светлин Ивелинов, Таско Ерменков, Христо Куртев, Дакота Джонсън, Сюзан Сарандън, Лив Шрайбър, Кристоф Валц, Алисия Силвърстоун, Арманд Асанте, Рейчъл Лий Кук и други. Честит празник на всички!

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР