На осмия ден, откакто товарен кораб заседна край Камен бряг

...
На осмия ден, откакто товарен кораб заседна край Камен бряг
Коментари Харесай

Пред екокатастрофа: Провал в изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб

На осмия ден, откогато товарен транспортен съд заседна край Камен бряг и след министерската заповед за безвредното му разтоварване - скандални фрагменти по какъв начин през нощта част от рисковия товар се разсипва в морето, до момента в който се трансферира на дребен транспортен съд. Eдва по обяд екоминистърът издаде заповед интервенцията да бъде спряна. Малко по-късно се скъса и защитното въже на кораба.

Операцията по разтоварване на част от азотния тор и изтеглянето на заседналия транспортен съд претърпя неуспех и на този стадий е краткотрайно прекъсната. Всички морски съдове, ангажирани с интервенцията, към този момент се изтеглиха от акваторията на резервата Яйлата.

Възможно е да се стигне до съществено замърсяване на водите на Черно море. Още към 3000 л гориво, нужни за задвижване на агретите, са останали в кораба. Вече се обмисля евакуиране на екипажа на плавателния съд, защото има възможност поради неприятното време и мощното неспокойствие на морето, той да се разбие в скалите.



700 тона от насипния товар на кораба трябваше да бъдат трансферирани в торби с съдържимост 1 звук и превозени с баржа до Варна. Директорът на Изпълнителна дирекция „ Морска администрация “ Живко Петров съобщи, че нощес машината, която трябвало да цялостни торбите, аварирала. Взето било решение азотният тор да бъде прехвърлян с кофата на плаващия кран, която не е пригодена за насипни товари. Така, на всяко загребване сред 100 и 200 кг тор падат в морето.



Случващото се през нощта е снимано от варненски публицист.

Това, което видяхме е, че известно количество от него се изсипва в морето. Както към този момент учени от Българска академия на науките оповестиха, приказваме за извънредно рисков за морското биоразнообразие товар, сподели Александър Тодоров, публицист.

За да се прекрати замърсяването на морето, по обяд министърът на околната среда и водите Асен Личев разпореди неотложно разтоварването да спре. Според утвърждения от екоминистерството проект, сред заседналия транспортен съд и баржата е трябвало да бъде опънато платно, което да предотврати вероятно замърсяване. На процедура обаче, това не е изпълнено.

Въпреки че половината от товара не беше трансфериран, изтеглянето на кораба стартира. Около обяд два влекача се пробваха да помръднат плавателния съд, само че без триумф. По време на интервенцията едно от въжетата се скъса и се наложи тя да бъде прекъсната.

Министърът на превоза Христо Алексиев пристигна на място. Той дефинира като незаконна безнаказаност в години обратно неналичието на техника и на проект за деяние в една такава обстановка. Смята, че изтеглянето на кораба е обвързване на корабостобственика.

Учудващо обаче за мен, " Морска администрация " му е дала прекалено много време – една седмица, с цел да направи проект и още един месец, с цел да изведе кораба, което за мен е безумно. Ще ревизира по веригата кой е спал и кой не си е приключил работата и ще бъда безусловно праволинеен към всички, които не са си свършили още веднъж работата, сподели Христо Алексиев, длъжностен министър на превоза.

Изпълнителният шеф на " Морска администрация " Живко Петров изясни, че са работили при рискова обстановка. Призна, че евентуално са позволили неточности.

Вярно е да, изтича част от товара в морето, само че той не е толкоз токсичен този товар. Все отново избрах да понижим риска да се разбие цялото това количество, той рискът към момента стои..с цел вероятно през днешния ден да пробваме да го дръпнем кораба.

Живко Петров съобщи, че страната ни не разполага с техника за спешни обстановки.

Кранът е 22 метра...успяхме нощес малко да разтоварим, за жалост пада от грайфера, тъй като той не е за такива разтоварвания. С огромна ветрилна повърхност и вятърът го духа и го смъква върху скалите.

За да се избегнат по-сериозни вреди, корабът ще бъде укрепен с 4-тонни котви, благосъстоятелност на Военноморските сили, съобщи транспортният министър. Той разгласи, че се е свързал с холандска компания, профилирана в избавителни интервенции.

Мобилизирана е салвидж компания - сега вършат проект, ще имаме този проект малко по-късно и ще ви осведомяваме какво вършим нататък.

Екологични вреди има, само че провалите върху околната среда занапред ще се демонстрират.



По това време на годината риболовци от Варна ловуват в региона на заседналия транспортен съд. Те са обезпокоени, че замърсяването на морето с азотен тор ще унищожи рибата там.

За нас морето е дом, ние живеем в това море, храним се, притеснително е. Мнението, което ще бъде насадено измежду потребителите, че има разлив, че рибата е негодна, за нас е задоволително, сподели Емил Милев, риболовец.

От екоинспекцията във Варна обявиха, че в случай че има вреди върху морската флора и фауна, хората, позволилите замърсяването, ще бъдат глобени.

Екип на БНТ-Варна
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР