На организирана от Българската стопанска камара дискусия пенсионните дружества поискаха

...
На организирана от Българската стопанска камара дискусия пенсионните дружества поискаха
Коментари Харесай

Апетитът на пенсионните фондове расте, пак искат скок на осигурителните вноски

На проведена от Българската стопанска камара полемика пенсионните сдружения желаеха вноската в най-масовите универсални пенсионни фондове да се усили на 7 или 10 %. В момента тя е 5 %.

В тези фондове наложително се обезпечават всички родени след 31-ви декември 1959 година Средната насъбрана сума в тези фондове е малко над 6100 лв. на човек. В тях са обезпечени 4 милиона души.

Според Мария Минчева, зам.-председател на БСК - " Тристълбовия модел е безалтернативен, при изправяне на всички съществуващи недостатъци. Да разчитаме единствено на взаимен дирек е несъответстващо като очакване. Трябва да бъдат насърчавани хората да влагат в своето бъдеще и да им обясняваме, че пенсионната система не е за пенсионерите, а за младежите. Минималната пенсия, която не е съобразена с приноса, действително нараства и става съвсем колкото междинната. Трябва да следим тези съотношения. Ние нямаме аршин какво значи " адекватност на пенсията ". Но говорейки за адекватност на минималната пенсия, за мен персонално ми се бие хем тя да е въз основа на приноса, хем размерът й да е съответен. Колко от пенсионерите, получаващи минимална пенсия, имат нужния принос към осигурителната система? "

Сега по този начин наречената втора пенсия замества малко над 10 % от заплатата, върху която човек се е осигурявал. Целта е при 40 години цялостен стаж с постоянни вноски тя да доближи 15-20%, от първия взаимен дирек пенсията да е към 45 на 100 от заплатата, а приносът от третия непринуден дирек да е още 10%. Така приходът от пенсия ще бъде общо към 75 % от заплатата.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР