На официална церемония в Лондон тази вечер ФИФА ще награди

...
На официална церемония в Лондон тази вечер ФИФА ще награди
Коментари Харесай

ФИФА награждава най-добрия футболист за 2017-а

На публична гала в Лондон довечера ФИФА ще награди най-хубавия футболист за 2017-а година.

Фаворит за наградата е асът на Реал Мадрид Кристиано Роналдо, който тази година изведе тима си до победа в Шампионската лига.

За втора поредна година ФИФА дефинира лауреатите настрана от седмичника France Football, който обичайната връчва "Златната топка " от 1956 година насам.

Шест години ФИФА награждаваше спечелилите взаимно с френското издание, само че от 2016 година се организират две обособени анкети. Конкуренти на Роналдо са нападателят на Барселона Лионел Меси и бразилецът Неймар, който игра в Барса предишния сезон, а през лятото бе трансфериран в Пари Сен Жермен.

Според Marca, ФИФА за втора поредна година ще разгласи за победител Роналдо, който вкара 12 гола в Шампионската лига, 10 от тях в плейофите. Тримата бяха номинирани от специфична комисия, формирана от някогашни футболни звезди като Кафу, Енцо Франческоли, Диего Марадона, Карлес Пуйол, Карлос Валдерама и Едвин ван дер Сар.

В гласуването пък взеха присъединяване капитаните и треньорите на националните тимове, публицисти и ентусиасти. Звездата на "кралския клуб " Роналдо изпрати извънредно сполучлив сезон, като оказа помощ на своя отбор да завоюва за втора поредна година купата в Шампионската лига, както и трофея в Примера дивисион.

Лионел Меси пък взе голмайсторския приз в испанското състезание, забивайки 37 гола през миналата акция, като с Барса завоюва и Купата на Испания.

Третият финалист Неймар напусна каталунците през лятото и стана най-скъпият футболист в света, откакто Пари Сен Жермен заплати за него умопомрачителните 222 милиона евро. За званието най-хубав треньор претендират Зинедин Зидан, Антонио Конте и Масимилиано Алегри.

Пак съгласно Marca, този трофей ще бъде връчен на наставника на Реал. ФИФА за първи път ще награди най-хубавия вратар, а спечелилият ще бъде избран всред Джанлуиджи Буфон от Ювентус, Кейлор Навас от Реал и Мануел Нойер от Байерн. ФИФА през днешния ден ще разгласи името и на най-хубавата футболистка за сезона - Дейна Кастеянос от Венецуела, Карли Лойд от Съединени американски щати или холандката Лийке Мартенс от отбора на Барселона.

Най-добър треньор в женския футбол може да стане наставникът на Дания Нилс Нилсен, Жерар Прешьор от Лион или Сарина Вигман от Холандия. С гласовете на ентусиастите ще бъде избран лауреатът за наградата на името на Ференц Пушкаш, който се дава за най-красив гол за годината. Специална премия ще има за почитателите, като за нея претендират последователите на Борусия Дортмунд, Селтик и Копенхаген.

В церемонията по награждаването в лондонския спектакъл "Паладиум " ще вземат присъединяване Роберто ди Матео, Джей-Джей Окоча, Андрей Шевченко, Питър Шилтън и Алекс Скот, групата “Касейбиън”, водещи ще бъдат Идрис Елба и Лейла Анна-Лий.

От 1991 до 2009 година ФИФА награждаваше най-хубавия футболист за годината и първи победител в анкетата стана Лотар Матеус. Настоящият треньор на Реал Зинедин Зидан прибра три пъти премията, през 2008 година я получи Кристиано Роналдо, през 2009 година - Лео Меси.

От 2010 до 2015 година ФИФА определяше лауреатите взаимно с редакцията на France Football.

Церемонията за най-хубавия футболист за 2016 година на ФИФА се организира през януари тази година в Цюрих. Освен Роналдо награди получиха още Клаудио Раниери, Карли Лойд и треньорът на немския народен тим за дами Силвия Найд. /БГНЕС
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР