На официална церемония утре в Солун представители на енергийните и

...
На официална церемония утре в Солун представители на енергийните и
Коментари Харесай

Балканските енергийни регулатори създават общ консултативен съвет

На публична гала на следващия ден в Солун представители на енергийните и водни регулатори на България, Гърция Сърбия, Македония и Черна гора ще подпишат Споразумение за основаване на непрекъснато настоящ Консултативен конгрес на националните регулаторни органи на страните от Балканския район, написа Inews.

Подписването на Споразумението ще стане в границите на проведената среща на националните регулатори, на която ще бъдат дискутирани институционални и организационни аспекти на новосъздаваната организация, както и настоящи регулаторни въпроси в региона на районните пазари на електрическа енергия и природен газ – нови междусистемни връзки, съгласуваност на пазарите, отбрана на потребителите и други Българският регулатор ще бъде показан на срещата от членовете на КЕВР Александър Йорданов и Евгения Харитонова и от специалисти от дирекции " Електроенергетика " и " Природен газ ".

Инициативата за основаването на Форума беше издигната от българския енергиен и воден регулатор на извършената Регионална среща на балканските енергийни регулатори във Велико Търново на 1 и 2 март т.г. Участниците в срещата показаха поддръжката си за българското предложение и обявиха общите си упования, че основаването на Консултативния конгрес ще подтиква ползотворния многостранен разговор и ще подкрепи структурирането на значимите проблеми от общ интерес и изработването на взаимни решения и дейности. 

В плана на Споразумението измежду главните цели на Балканския Консултативен Форум е усилването на съдействието сред държавите-членки за развиването на постоянна регулаторна и пазарна рамка, допринасяща за вложения в газовия, електроенергийния и водния бранш и за обезпечаване на устойчиви, конкурентни и налични услуги за потребителите. Форумът ще дава рамка за провеждането на полемики, обмяна на опит и разработване на общи позиции и рекомендации по регулаторни въпроси. Членовете на новата организация ще координират и дейностите си за гарантиране на доставките в района посредством оптимално потребление на междусистемните връзки и диверсификация на енергийните източници, снабдители и преносни направления.

Важен акцент в бъдещата активност на Форума ще бъдат напъните за страните за поощряване на конкуренцията на енергийния пазар на районно и европейско равнище и доближаване на позициите за определяне на хармонизирани, транспарантни и недискриминационни правила за консолидиране на районния пазар.

В организационно отношение планът на Споразумението планува основаването на Съвет на регулаторите с присъединяване на висши представители на националните регулаторни органи-учредители. При пораждане на съответни въпроси за избран интервал ще бъдат образувани работни групи от специалисти от националните регулаторни органи, които ще проучват и вземат решение характерни въпроси и проблеми на енергийния и воден бранш. Консултативният Форум е отворен за участие и на други национални регулаторни органи от района. Те могат да се причислят към страните-учредители след утвърждение от страна на Съвета на регулаторите.

Съветът на регулаторите ще организира годишни срещи през есента, на които ще приема главната рамка за полемиките за идващите две години по тематики от предпочитано значение за участниците в Консултативния Форум. Годишната среща на Съвета ще бъде ръководена от националния регулатор, който е определен на ротационен принцип от страните-членки да ръководи Форума през съответната година. Председателството ще дефинира дълготрайните цели на организацията и ще изготвя общ проект по тематиките и главните въпроси, които ще бъдат обсъждани на годишната среща на Съвета на регулаторите. Страната, председателстваща Форума, ще бъде хазаин на Годишната среща на Съвета.

На учредителната среща на организацията се чака Комисията за енергийно и водно контролиране да бъде определена да поеме Председателството през първата година на Консултативния конгрес на националните регулаторни органи на страните от Балканския район.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР