На официална церемония снощи във Френския институт бяха наградени общините

...
На официална церемония снощи във Френския институт бяха наградени общините
Коментари Харесай

Връчиха наградите на общините лауреати в конкурса „ЕКООБЩИНА“ 2018


На публична гала нощес във Френския институт бяха наградени общините лауреати в третото издание на конкурс „ ЕКООБЩИНА “. Инициативата се провежда от Френското посолство в България и има за цел да отличи общините с най-хубави практики в региона на устойчивото развиване. Конкурсът „ ЕКООБЩИНА “ се осъщестява под патронажа на Президента на Република България.

Домакин на събитието бе Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България. Официални посетители бяха Атанаска Николова, зам.- министър на околната среда и водите и Деница Николова, зам.-министър на районното развиване и благоустройството. Двете министерства са съществени сътрудници на самодейността.

В своето одобрение, Н. Пр. Ерик Льобедел насочи признателност към министрите за ползотворното съдействие и поддръжка, както и към всички участници в състезанието за тяхната ежедневна ангажираност за даване на по-добри услуги за жителите. „ Конкурсът „ ЕКООБЩИНА “ разрешава да бъдат отличени българските общини, които са създали сполучливи решения в областта на ръководство на битовите боклуци, ръководство на водите, устойчивата подвижност и енергийната успеваемост, “ сподели той по време на церемонията. В края на тържественото си послание той честити третия рожден ден на ЕКООБЩИНА и добави: „ Ние продължаваме да мислим по какъв начин може да се развива този конкурс, през 2019 година предвиждаме още една нова категория, която ще отличи гражданските начинания, които създават просветителни планове, свързани с устойчивото развиване и опазването на околната среда. “

В състезанието взеха присъединяване 32 общини, които подадоха 35 кандидатури в петте категории: „ Устойчиво ръководство на водите”, „ Устойчиво ръководство на битовите боклуци “, „ Енергийна успеваемост на постройките “ и „ Устойчива мобилност” и нововъведената категория през 2018 година – „ Устойчиво ръководство на обществените пространства “. Като съпоставяне с изданието на състезанието „ ЕКООБЩИНА “ през 2017 година, броят на общините изявили интерес през 2018 година нараства.

Победителите в „ ЕКООБЩИНА “ 2018 са:

Категория „ Устойчиво ръководство на водите “
Община Етрополе – победител в категорията с население над 10 000 екв. поданици

Категория „ Устойчиво ръководство на отпадъците “
Община Павликени – победител в категорията с население под 40 000 поданици
Община Пловдив – победител в категорията с население над 40 000 поданици

Категория „ Енергийна успеваемост на постройките “
Община Кнежа – победител в категорията с население под 40 000 поданици
Община Добрич – победител в категорията с население над 40 000 поданици

Категория „ Устойчиво ръководство на обществените пространства “
Община Чипровци – победител в категорията с население под 40 000 поданици
Община Бургас – победител в категорията с население над 40 000 поданици.

През 2018 година, уредниците на състезанието сътвориха още една нова категория, насочена към жителите и локалните Неправителствени организации, наречена „ Спорт и гражданско общество “. Тя означи извънреден триумф, като подадените планове в нея бяха над 120. Победителите в нея са:

Организация „ Ruse Go – безвъзмезден спорт навън в Русе “, с план „ Игри и спорт за цялото семейство “ и Сдружение с нестопанска цел „ Черно море ултра “, с план „ Туристически маршрут Черно море “.

Кметовете на общините лауреати бяха наградени от формалните посетители на събитието, както и от представители на корпоративните сътрудници на „ ЕКООБЩИНА “ 2018. Те получиха специфичните награди – образователно пътешестване във Франция за двама представители на общината, съфинансирани от Министерството на районното развиване и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите, посредством оперативните стратегии „ Околна среда “ и „ Региони в напредък “.

„ За мен е извънредно наслаждение да вземам участие в церемонията по връчване на премиите Екообщина за трета поредна година, “ сподели зам.-министър Атанаска Николова в речта си по време на церемонията. Тя изрази благодарности към Н. Пр. Ерик Льобедел и към уредниците за това, че не престават да надграждат прелестната самодейност, към всички сътрудници, които поддържат нейната реализация и към всички общини, които изпълват състезанието със смисъл и наличие. „ Щастлива съм, че състезанието се развива и притегля от ден на ден и все по-нови почитатели, освен локални управляващи, само че и по отношение на новите категории – жители и локални Неправителствени организации и инициативни групи, тъй като това е гаранция, че във от ден на ден места в България, зелените политики заемат по-голямо място “, добави тя.

„ За мен в действителност е голямо наслаждение и чест, към този момент за трета поредна година Министерство на регионалното развитие да подтиква общините и локалната власт с поддръжката си освен с финансиране на плана, само че и с това да отчитаме резултатите и да намираме забележимите резултати от тях. Радвам се че още веднъж с поддръжката на Френското посолство се провежда точно подобен конкурс, който отличава най-хубавите от вас – тези, които неуморно се трудят в ежедневните си действия, фокусирани най-много върху резултатите, забележими за обществото “, сподели във връзка състезанието „ ЕКООБЩИНА “ зам.-министър Деница Николова. Тя посочи, че през последните 15 години, Министерство на регионалното развитие работи интензивно за възстановяване на енергийната успеваемост в страната, като единствено по Оперативна програма „ Регионално развиване “ в първия програмен интервал, който приключи през 2015 година, вложеният запас за ограничения в тази посока е бил над 218 милиона лв..

И тази година Saint-Gobain Weber България, Декатлон България, Веолия България, Рено Нисан България и Регионалният фонд за градско развиване бяха съществени спонсори на състезанието. Компаниите поддържаха още веднъж концепцията на състезанието в региона на устойчивото развиване на локалната власт и раздадоха своите награди за поощряване на сходен вид екологични политики.

Конкурсът „ ЕКООБЩИНА “ ще се организира и през 2019 година. Организаторите плануват въвеждането на още една нова категория, насочена към гражданското общество в България. Целта ѝ ще бъде стимулиране и награждаване на тези сполучливи планове и начинания, които са създадени в региона на образованието за стабилно развиване и околна среда.

Общо в трите издания на самодейността до момента, през 2016 година, 2017 година и 2018 година, присъединяване взеха 100 общини, които подадоха над 130 кандидатури във всички категории общо.

Конкурсът ЕКООБЩИНА се провежда от Френското посолство в България. Той се организира за трета поредна година и е отворен за присъединяване на всички български общини. Те би трябвало да попълнят въпросниците, поместени на уеб страницата на самодейността и да ги изпратят преди крайния период. Кандидатурите на общините ще бъдат оценени от експертно жури във всяка една област. В края на състезанието ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от петте категории, надлежно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията „ Устойчиво ръководство на водите “ и до и над 40 000 души за останалите категории.
В изданието на състезанието през 2018 година, всички жители и Неправителствени организации, които имат интерес в областите спорт и здравословен метод на живот, ще могат да вземат присъединяване в него. От всички кандидатури ще бъдат определени 10, които в следствие ще бъдат поканени на уъркшоп за доусъвършенстване на концепциите си.
Повече информация за състезанието можете да намерите като наблюдавате линка www.ecoobchtina.bg.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР