На официална церемония днес бе открито 60-ото издание на Венецианското

...
На официална церемония днес бе открито 60-ото издание на Венецианското
Коментари Харесай

Венецианското биенале беше официално открито

На публична гала през днешния ден бе намерено 60-ото издание на Венецианското биенале на изкуството, което ще продължи до 24 ноември. Темата на форума тази година е " Чужденци на всички места ".

Традиционно на церемонията бяха връчени и премиите " Златен лъв ". Австралия сграбчи статуетката за най-хубав народен павилион. Отличието за най-хубаво показване в интернационалната експозиция, чиято тематика тази година е " Чужденци на всички места " бе присъдена на Mataaho Cоllective от Нова Зеландия. " Сребърен лъв " за обещаващ млад създател, участващ в биеналето, завоюва Карима Ашаду от Англия.

Награда " Златен лъв " за повсеместен принос получиха създателите Анна Мария Майолино и Нил Ялтър. Те са " жени-пионери в изкуството, които също са мигранти и в доста връзки въплъщават духа на мотото " Чужденци на всички места ", споделят уредниците. Анна Мария Майолино е родена в Италия през 1942 година, само че се открива в Сао Пауло, Бразилия. Нил Ялтър пък е туркиня, родена в египетската столица Кайро през 1938 година, а през днешния ден живее и твори в Париж.

Според основния куратор на тазгодишното Венецианско биенале Адриано Педроза Майолино " се е трансформирала в насочна точка за доста генерации художници в Бразилия и отвън нея ". Тя се показва с " огромна апаратура, която продължава и развива нейните статуи от глина ", добави той.

Ялтър пък взе участие във форума с план, озаглавен " Изгнанието е сложна работа ". На церемонията тя разгласи, че посвещава премията си " Златен лъв " на " международния мир ". Според Педроза турската авторка е считана за " пионер в международното придвижване за феминистко изкуство ".

Във Венецианското биенале тази година вземат участие 88 страни, като измежду дебютантите са Бенин, Етиопия, Сенегал и други. Фокусът на тазгодишното издание на форума са тематиките за миграцията, изгнанието и „ задграничния генезис ".

„ Биеналето за изкуство - интернационално събитие с голям брой публични участия от разнообразни страни, постоянно е било платформа за показване на произведения на чужденци от целия свят. Така 60-ата интернационална художествена галерия на Венецианското биенале ще бъде празник на непознатото, далечното, аутсайдерското, странното, както и на локалното ", сподели бразилецът Адриано Педроза, който е основен куратор на тазгодишното интернационално ревю.

България взе участие в 60-ото издание на Венецианското биенале с плана " Съседите " на Лилия Топузова, Красимира Буцева и Джулиан Шехирян, куратор е Васил Владимиров. Инсталацията е позиционирана в зала „ Тициано ", покрай Моста на Академията във Венеция. Проектът „ Съседите " споделя историята на българите, които са били жертви на политическо принуждение. В същността си инсталацията съставлява реконструирани домовете на репресирани хора. Идеята на създателите е посетителите не просто да видят плана, а да го преживеят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР