На официална пресконференция бяха очертани първите стъпки в борбата с

...
На официална пресконференция бяха очертани първите стъпки в борбата с
Коментари Харесай

Няколко фондации създаването на Национален пакт за четенето

На публична конференция бяха обрисувани първите стъпки в битката с функционалната неначетеност и дезинформацията

На публична конференция по случай първия Ден на четенето в България (17 ноември) беше оповестено основаването на „ Национален пакт за четенето “, с който приканват жителите, синдикатите, националната и локалната власт да работят дружно в името на четенето. Мисията на обединяването е четенето да бъде осъзнато като главен приоритет, от който зависи развиването на индивидите, здравето и общественото благоденствие. В конференцията взеха присъединяване уредниците на Деня на четенето – Валентина Стоева, ръководител на фондация „ Детски книги “ и фондация „ Четене “, Виктория Бисерова, издател, учител и член на съдружие „ Книги и четене “, Спаска Тарандова, изпълнителен шеф на фондация „ Глобални библиотеки “, Александър Шпатов, публицист и съосновател на фондация „ Четене “ и Десислава Алексиева, ръководител на Управителния съвет на АБК. Специален посетител на конференцията беше зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

„ Усилията ни не стопират дотук, тъй като Денят на четенето е единствено знак, който всяка година да ни припомня какъв брой значимо е да се чете. Невъзможността да анализираш прочетеното се отразява на всички сфери на живот и води до намаление качеството на средата. “ – съобщи Валентина Стоева. – Първите стъпки за предварителна защита на функционалната неначетеност са към този момент обрисувани. Ще работим по стратегия за обезпечаване на книга на новородените в България, включена в пакета за първа нужда при раждане. “

Организаторите на Деня на четенето са решени да създадат всичко по силите си към обединяването „ Национален пакт за четенето “ да се причислят повече жители, представители на частния бранш, държавни и неправителствени организации, които дружно да трансфорат четенето в приоритет.

Националният пакт за четенето, с обрисувани задачите и задачата на обединяването, е наличен на уеб страницата на фондация „ Четене “ (). Към него може да се причисли всеки, който има вяра, че „ четенето дава благоприятни условия “.

Партньори на самодейността „ Ден на четенето “ са фондация „ Глобални библиотеки “, Българска библиотечно-информационна асоциация, асоциация „ Българска книга “, „ Аз чета “, цифрова организация „ BookMark “ и „ Площад Славейков “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР