На обща пресконференция след срещата Путин подчерта, че руско-беларуските военни

...
На обща пресконференция след срещата Путин подчерта, че руско-беларуските военни
Коментари Харесай

Путин и Лукашенко съгласуваха интеграцията между Русия и Беларус

На обща конференция след срещата Путин акцентира, че руско-беларуските военни учения Запад-2021 година не са ориентирани против никого. Той сподели, че с Лукашенко са обсъждали въпроса за " създаване на единно отбранително пространство и гарантиране на сигурността на Съюзната страна на външния периметър ".

Путин заяви, че Русия и Беларус възнамеряват да интегрират националните платежни системи и да основат единно пространство в границите на Съюзната страна на Русия и Беларус.

Двете страни ще подпишат контракт за общи правила на събиране на косвените налози и въвеждане на интегрирана система за ръководство на косвените налози в границите на Съюзната страна.

Путин заяви, че съвещанието на Висшия държавен съвет на Съюзната страна, на което се възнамерява да се утвърдят съюзните стратегии, ще се състои до края на тази година. Двамата водачи през днешния ден са съгласували всички 28 съюзни стратегии, а на следващия ден те ще бъдат утвърдени на съвещание на съвета на министрите на Съюзната страна, което ще бъде в Минск, след това ще пристигна ред на Висшия държавен съвет да се произнесе по тях.

Путин заяви, че цената на съветския газ за Беларус за 2022 година ще се резервира на равнището от 2021 година На 1 декември 2023 година пък Русия и Беларус ще подпишат документ за основаване на единен пазар на газа в границите на Съюзната страна. Той заяви, че се планува сключване на контракт и за сливане на пазара на нефта и нефтопродуктите, а също и контракт за обединен пазар на електрическа енергия.

Държавният глава сподели, че всички ограничавания на авиосъобщенията сред двете страни се снемат.

 Снимка: БТА/АП

Относно обстановката в Беларус Путин сподели, че тя се е нормализирала удивително.

 Снимка: БТА/АП

След срещата стана ясно, че Русия ще даде на Беларус към 630-640 милиона $ заеми до края на годината, съобщи Ройтерс.

 Снимка: БТА/АП

След срещата Лукашенко съобщи, че въпросът за съглашение по отношение на обща валута с Русия не е на дневен ред, съобщи Ройтерс. Путин пък не изключи да се появи в бъдеще съюзен парламент, само че към този момент тази тематика не е била обсъждана, съобщи ТАСС.

 Снимка: БТА/АП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР