На обща пресконференция днес, 7 април, ПП-ДБ обявиха, че няма

...
На обща пресконференция днес, 7 април, ПП-ДБ обявиха, че няма
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Няма политическа логика да си победител, а да подкрепиш правителство на втория

На обща конференция през днешния ден, 7 април, ПП-ДБ оповестиха, че няма да поддържат държавно управление с мандат на ГЕРБ. Доколко предстояща бе тази позиция и какви са оттук насетне възможностите да бъде формиран постоянен кабинет след петите парламентарни избори? Според изказванията на водачите на ПП-ДБ, в случай че вторият мандат стигне до тях, те ще предложат държавно управление. Възможно ли е да бъде подкрепено от ГЕРБ?

„ Ситуацията е сложна. Бих споделил – тегава. Политическа партия и Демократична България пазят формата си за локалните избори. Нямат право да се разцепват.
Преди време Борисов сподели, че няма да поддържа мандат на ПП-ДБ без партията му да взе участие. Това е огромният въпрос, изключително след успеха на изборите. Въпрос на чест за него е, а и партията му го изисква, той да взе участие. Няма политическа логичност да си победител на изборите, а да подкрепиш държавно управление на втория. “
Това разяснява за Епицентър.бг социологът от „ Галъп “ Първан Симеонов.

Ето цялата му позиция:

Един вид пред Борисов е да се опита да направи по този начин наречената „ хартиена коалиция “. На това най-вече се надяват от Политическа партия и Демократична България. За него обаче това не е добър вид. Да, той завоюва изборите, само че не мисля, че има задоволително легитимност да направи държавно управление с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Идва лято, отлично е за жълтопаветни митинги.

Има два лагера в българската политика. Правителство на „ хартиената коалиция “ ще съставлява единствено единия – закостенял, балкански. Той е по-голям, само че има и различен – това е демократичният, прогресивният, прозападният лагер.
Единствената постоянна структура, колкото и отвратителна да е, би било структура, в която и двата лагера виждат своите ползи. Защото това са два достоверни вида българи, те са тук и няма да изчезнат. Никой никого не може да изчегърта.

Вторият вид е ГЕРБ да даде поддръжка за втория мандат, само че това е доста мъчно.

Третият е да се мъчи някакъв механически кабинет със Слави Трифонов, равноотдалечен, припознат и от двете евроатлатически страни. Слави въпреки всичко е за еврото, прозападен е. Като идеология и като план кабинетът, който първия път предложи, беше все едно американска партия го предлага.
Но Слави Трифонов има 11 депутати. Това е неустойчива структура, а и Трифонов не е най-устойчивият политически индивид.
Накратко – разновидностите са тежко мъгляви.

Борисов печели от нови избори. Вече излиза наяве, че би трябвало да има някакво държавно управление.
Изборите станаха като пералня. След всеки нов избор Борисов излиза все по-чист. Реално все по-виновни излизат тези, които споделят: да не вършим държавно управление с него, да вървим на нови избори.
Около Политическа партия и Демократична България може да се разиграе някакъв сюжет, само че и на доктрина, и на процедура, когато някой е почнал да пада, продължава да пада.

В патова обстановка като сегашната Народното събрание става най-интересното място. Там ще са дебатите, там ще треперим за всеки глас при изравнените сили.
Парламентарната република не си е отивала. Думите на Христо Иванов, че би трябвало да се върнем към нея, са камъни в градините на президента. Но Иванов е прав, че България доста дълго време се ръководи президентски. Това значи, че ще има гласове, които да кажат, че е време да светне една сигнална лампа. Все отново сме парламентарна народна власт.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР