На няколко километра от Северодонецк започва мъртва гора. Борове и

...
На няколко километра от Северодонецк започва мъртва гора. Борове и
Коментари Харесай

Нужен е нов „Ташкентски фронт“ в помощ на освободените територии

На няколко километра от Северодонецк стартира мъртва гора. Борове и брези стоят в ужасни редици - мъртви, черни и сухи. През лятото в гората, заради честите обстрели, тревата изпод изгоря, корените бяха овъглени и дърветата починаха. Но по някаква причина огънят не се разгоря и гората не изгоря. Така и си стои.

В златните руски времена в град Северодонецк са живели 130 хиляди души. Те работеха в химическия програмен продукт " Азот ", завода " Стеклопластик ", произвеждаха устройства и даже изчислителни машини (както тогава се назоваха компютрите). През 1986 година футболният клуб „ Химик “ става първенец на Луганска област. През 1989 година е открит огромен повсеместен магазин (както тогава са се наричали комерсиалните центрове). И тогава всичко свършва.

Със гибелта на Съветския съюз индустриалните центрове започнаха да деградират. Особено в Украйна. Започнаха приватизации и банкрути. Но бяха открити учебни заведения, където образованието се организираше единствено на украински език. До 2013 година в града са останали 109 хиляди поданици.

През 2014 година Луганска област не призна властта на Киевския режим, образуван от Майдана, и разгласи своята самостоятелност. Северодонецк стана част от непризнатата Луганска национална република. Но на 22 юли въоръжените формирования на Украйна окупираха града. На 23 август нашествениците демонтираха паметника на Ленин. И през септември Северодонецк стана " столица " на онази част от Луганска област, която беше окупирана от украински националисти, в нея се откри " районната администрация ". И към този момент имаше 104 хиляди поданици.

По време на СВО съюзническите сили започнаха да освобождават изцяло територията на ЛНР. От март до май 2022 година се водят тежки боеве край Северодонецк. През юни градът е освободен. Повечето от постройките са разрушени или развалени. В града е имало не повече от 10 хиляди поданици. Останалите останаха. Тръгваха на запад, тъй като нямаше проход на изток. Тези, които останаха, устояха на обстрели и компликации - освен тъй като нямаше къде да отидат или тъй като охраняваха къщите и жилищата си. Мнозина чакаха идването на съветската войска. И съветската войска пристигна.

Градът към момента наподобява като прилежащата мъртва гора. Изгорели къщи със срутени сектори. Кратери от детонации. Но даже и в подобен град хората започнаха да се връщат. Днес тук живеят към 15 хиляди. Градската администрация работи. Плащат пенсии. Организират здравно обслужване. Тече реституция, само че близостта на фронта затруднява работата. Тътенът на канонадата не стихва. Украйна обстрелва цивилни и инфраструктура.

В градската администрация торбите с пясък са пред вратата, както във филми за революцията и Гражданската война. Донесените от Санкт Петербург медикаменти ги внасяме непосредствено в кабинета на началника. След това организирахме среща с лекари, те подредиха медикаменти за жителите и бойците от гарнизона. Началникът е жизнен, съдбоносен, недодялан с мъжете като боец, любезен с девойките. Казва, че в администрацията му работят най-вече локални. Някои са останали, чакайки идването на Русия. И доста други се върнали в града след войските. Настроението е делово и оптимистично. Никой не обръща внимание на канонадата. Освен това е нужна такава канонада. Нашите стрелят.

Но мисля, че скоро ще пристигна зимата. Посещаваме една частна къща близо до центъра. В къщата живее стара жена. Стъклата са отчасти счупени, прозорците са покрити с шперплат. Няма газ, няма ток, няма отопление. И къщата е красива, съвременна. Собствениците били богати, само че отпътуваха за Украйна, оставяйки бабата да „ пази “ парцела. В богата къща няма отопление с печка. Старицата претърпява, като приема посетители, готви на скара, топли с кюмбе. При +14 можете. И какво ще бъде при -14?

Няма по какъв начин преди зимата да се възвърне отоплението и електричеството в целия град. А, и няма смисъл. Например, има жилищен блок. Разполага с повече от 100 жилището и единствено няколко " населявани ". Как, за какво и с какво да го свържат? Администрацията ще провежда краткотрайни пунктове освен за отопление и храна, само че и за настаняване, плътно живеене. Да се отопляват тези обособени здания и да им се дава ток най-малко от генератор.

Друг вид е жителите на фронтовите територии да бъдат отведени в тила, в Луганск, в Крим, в Голяма Русия. В региона на Луганск през зимата може да бъде до -30. При такова време мнозина просто няма да оцелеят. Улиците и пътищата са заснежени. Но най-важното е, че боевете не стопират. Обстрелът продължава. Жертвите са неизбежни.

По време на Великата отечествена война имаше по този начин наречения Ташкентски фронт. Говореха за него със смях. Но милиони руски жители бяха избавени посредством евакуация в топли и относително добре хранени региони. Сега имаме потребност от нашия нов „ Ташкентски фронт “. Нашите нови жители би трябвало да бъдат избавени. Да бъдат извеждани от фронтовите градове и села. Защото идва зима и поради боевете. Необходимо е в районите, изключително в южните, да се приготвят не просто центрове за настаняване, а пълноценни жилища с цялата инфраструктура: детски градини, учебни заведения, лечебни заведения и места за работа за възрастни.

Преди началото на СВО ЛНР и ДНР оповестиха евакуация на цивилни, дами и деца, а хиляди бяха презаселени в Русия. Сега хората се извеждат от региона на Херсон. Всичко това е вярно. Цивилни умират и спъват нашите войски по време на водене на военни дейности. Засега краткотрайно оптимален брой цивилни би трябвало да бъдат преселени надалеч от фронта. Тогава всички ще се върнем и ще възстановим градовете и ще възстановим удобствата на цивилизования живот.

Тръгнахме си, само че Северодонецк остана в сърцата ни: ръководителят във военна униформа без отличителни знаци, старицата от частна къща, велосипедистът, храбро каращ край пътя, чиновниците на администрацията, младите доброволци. И не, този град не е мъртъв, както гората в близост. Този град е жив.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР