На някои места Лоара вече може да се прекоси пеша.

...
На някои места Лоара вече може да се прекоси пеша.
Коментари Харесай

Невиждана от 500 г. суша превръща буйни реки в струйки и заплашва заводи, ядрени централи и реколта в Европа -

На някои места Лоара към този момент може да се прекоси пешком. Най-дългата река на Франция в никакъв случай не е текла толкоз постепенно. Рейн бързо става непроходима за придвижване на баржи. В Италия равнището на река По е с 2 метра по-ниско от нормалното, което води до съсипване на реколтата. Сърбия прави драгиране на Дунав.

В цяла Европа засушаването понижава в миналото мощните реки до струйки, което може да има трагични последствия за индустрията, товарните транспорти, енергетиката и производството на храни - тъкмо когато се усеща дефицит на доставки и повишаване на цените заради нахлуването на Русия в Украйна, написа английският вестник „ Гардиън ".

Заради климатичните промени, извънредно сухите зима и пролет, последвани от рекордни летни температури и повтарящи се горещи талази, главните водни пътища в Европа са застрашени.

Тъй като в Западна, Централна и Южна Европа не са регистрирани обилни превалявания в продължение на съвсем два месеца, а в близко бъдеще не се чакат такива, метеоролозите настояват, че сушата може да се трансформира в най-тежката за континента от повече от 500 години.

" Не сме анализирали изцяло тазгодишното събитие, защото то към момента продължава - споделя Андреа Торети от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия. - През последните 500 [години] не е имало други събития, сходни на сушата от 2018 година Но тази година, съгласно мен, е по-лоша. "

По думите му има доста висок риск сушата да продължи и през идващите три месеца. Без дейно намаляване на последствията интензивността и честотата на засушаването " ще се усилят фрапантно над Европа, както на север, по този начин и на юг ".

Германският федерален институт по хидрология (BfG) заяви, че равнището на река Рейн, чиито води се употребяват за товарен превоз, напояване, произвеждане, произвеждане на електрическа енергия и пиянство, ще продължи да спада най-малко до началото на идната седмица.

В петък водата при сериозния маркер Кауб - на 50 км надолу по течението от Майнц, който мери плавателността, а не дълбочината на водата, спадна под 40 см - равнището, при което доста корабни компании считат, че към този момент не е рентабилно да се експлоатират баржи. Според BfG през идващите няколко дни тя може да спадне до близо 30 см.

Много баржи, които транспортират въглища за електроцентрали и жизненоважни първични материали за промишлени колоси като производителя на стомана Thyssen и химическия колос BASF, към този момент работят с към 25% потенциал, а това усилва разноските за транспорт до пет пъти.

От епохи река Рейн, която е жизненоважна част от стопанската система на Северозападна Европа, тече по 1233 км от Швейцария през индустриалното сърце на Германия, преди да доближи Северно море при мегапристанището Ротердам.

Пълното прекъсване на трафика на баржи по Рейн би нанесло тежък удар върху немската и европейската стопанска система: специалистите са пресметнали, че шестмесечното прекъсване през 2018 година ще коства към 5 милиарда евро.

Европейски Съюз разгласи, че увеличението на транспорта на товари по вода с 25% е един от целите на блока за екологичен преход, само че Германия работи за пренасочването му към железопътния и автомобилния превоз - макар че са нужни сред 40 и 100 камиона, с цел да се размени един общоприет товар от баржа.

Реките на Франция може и да не са основни товарни артерии, само че те служат за изстудяване на нуклеарните централи, които създават 70% от електрическата енергия в страната. Енергийният колос EDF беше заставен да понижи производството си поради сушата.

Строги правила контролират доколко атомните електроцентрали могат да покачат температурата на реката, когато изпускат охлаждаща вода - и в случай че рекордно ниските равнища на водата и високите температури на въздуха значат, че реката към този момент е „ прегрята “, те нямат различен избор, с изключение на да понижат производството. В изискванията на засилваща се енергийна рецесия в Европа и в случай, че реките Гарона, Рона и Лоара към този момент са прекомерно топли, с цел да могат да се изпускат охлаждащи води, френският нуклеарен регулатор позволи предходната седмица на пет централи краткотрайно да нарушат разпоредбите.

В Италия дебитът на пресъхналата река По, най-дългата италианска река, е понижен до 1/10 от нормалното си равнище, а на водата е с 2 метра под естественото. Тъй като от ноември насам в района не е имало продължителни превалявания, производството на царевица и ориз за ризото е мощно наранено.

На долината на река По се падат сред 30 и 40% от селскостопанската продукция на Италия, само че производителите на ориз предизвестиха, че до 60% от реколтата може да бъде изгубена, защото оризовите полета изсъхват и оризът става неспособен заради от морската вода, която се всмуква от ниското равнище на реката.

В предпазените влажни зони в делтата на реката, покрай Венеция, високата температура и бавното ѝ течение са понижили наличието на О2 във водата до степен, че към 30% от мидите, растящи в лагуната, към този момент са починали.

Ниското равнище на реката и високата температура на водата могат да се окажат съдбовни за доста типове. В Бавария предходната седмица температурата на река Дунав доближи 25 градуса, а доникъде на месеца може да доближи 26,5 градуса, което значи, че наличието на О2 в реката ще падне под 6 частици на милион - съдбовно за пъстървата.

Превозът на товари по 2850-километровия сектор на река Дунав също е мощно нарушен, което накара управляващите в Сърбия, Румъния и България да стартират драгиране на по-дълбоки канали, до момента в който баржите, пренасящи главно гориво за електрогенераторите, чакат да напреднат.

Дори Норвегия, която разчита на хидроенергията за към 90% от производството на електрическа енергия, съобщи, че извънредно ниските равнища на нейните водохранилища могат да я принудят да ограничи износа на електрическа енергия.

Във Англия също са обезпокоени. Ако тази зима не паднат превалявания над междинното равнище, Югоизточна Англия може да изпадне в тежка и опустошителна суша, а актуалните ограничавания за потребление на вода в Лондон и близките региони се чака да продължат до Нова година, даже в случай че преваляванията се върнат, оповестиха министри, представени от " Гардиън ". Тежкото засушаване би означавало още по-строги ограничавания, като да вземем за пример възбрана за потребление на вода за несвойствени потребности, в това число за миене на прозорци и пълнене и поддържане на плувни басейни.

Въпреки че е прекомерно рано да се предвижда времето за тази зима, всичко, което е по-малко от обилни превалявания, може да постави Лондон под доста по-строги ограничения през идната година, обявиха специалисти пред " Обзървър ". Един от източниците в Уайтхол съобщи, че на чиновниците е било казано да се приготвят за възможна тежка суша в югоизточната част на страната.

Засушаването се разделя на четири категории: дълготрайно изсъхнало време, суша, тежка суша и възобновяване от сушата. Ако есента и зимата не донесат обилни проливни дъждове, югоизточната част на страната може да доближи до тежка суша при започване на идната година.

Понастоящем дебитът на реките е под този през 2012 година, когато след сухата зима през февруари беше оповестена суша.

Според Аластър Чишолм, шеф по политиките в Института за ръководство на водите и околната среда, въздействието евентуално ще засегне по-силно естествената среда и селското стопанство, в сравнение с семействата. Тази седмица министрите бяха осведомени, че на фермерите, които са изправени пред унищожаването на до половината от реколтата си, на процедура им остава вода единствено за един месец, защото равнищата на водовземане към този момент са толкоз високи, колкото нормално са през ноември, разкрива " Обзървър ". Природозащитни организации предизвестиха, че някои реки доближават " точката, от която няма връщане обратно ", защото пресъхват в застояли басейни.

В петък суша беше публично оповестена в осем от 14-те области на Англия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР