На някои хора може и да им се струва странно

...
На някои хора може и да им се струва странно
Коментари Харесай

Ето кои са най-опасните летища в света

На някои хора може и да им се коства необичайно ръкопляскането при приземяването на аероплан, само че някои летища по света са толкоз рискови, че аплодисментите за водачите са си напряко заслужени. Оказва се, че на някои водачи даже им се постанова да минават през особено образование, с цел да кацат и изхвърчат от избрани летища.
 Течности в ръчния багаж, условия за ръчния багаж и ще се трансформират ли за пътешестване във Англия
Ще се трансформират ли условията за течности в багажа

Когато пътуваме със аероплан

Ето кои са тринадесетте най-опасни летища в света, подбрани от Fodor`s Travel.

Летище Тензинг-Хилари

То е известно още като летище Лукла. Намира се в града Лукла, в източен Непал, на 2860 метра надморска височина и е обградено от планински терен. Пистата на летището е дълга едвам 527 метра (докато общоприетите са най-малко 2133 до 3048 метра) и е на ръба на канара с пад от 607 метра от едната страна и каменна стена от другата.

Тъй като времето в планините е извънредно непредсказуемо, полетите се правят единствено заран. Често се случва те да бъдат отменяни поради неочакван снеговалеж или мъгла. На летище Тензинг-Хилари могат да кацат и изхвърчат единствено дребни самолети и хеликоптери, а капитаните би трябвало да са минали особено образование, което включва най-малко 100 къси излитания и кацания, една година опит в Непал при сходни условия и 10 сполучливи полета до Лукла със сертифициран инструктор.

Въпреки всички тези ограничения, произшествия са се случвали. През 2019 година трима души умират, когато аероплан излиза от пистата и се сблъсква с хеликоптер, а през 2008 година 18 души губят живота си при опит на аероплан да кацне на летището в Лукла. Инцидентите обаче не приключват полетите от и до града, в който живеят по-малко от 500 души, защото той е известна насочна точка за прехода към връх Еверест.

Международно летище Принцеса Юлиана

Това летище на карибския остров Сейнт Мартен, с писта дълга едвам 2164 метра, се намира тъкмо до публичен плаж и по тази причина феновете на слънчеви бани постоянно схващат по кое време излетява и каца аероплан. Феновете на авиацията се възползват от това и се тълпят на плажа, с цел да си създадат селфита с излитащи и кацащи самолети.

На мястото обаче са сложени знаци, които предизвестяват хората да се пазят, защото реактивен гърмеж от аероплан може да им аргументи пострадвания. Точно това за злощастие се случва през 2017 година, когато жена почива откакто получава пострадвания по главата.

Международно летище Паро

То е единственото интернационално летище в Бутан и е сгушено в Хималаите на 2244 метра надморска височина. Пистата му е дълга едвам 1981 метра, а още по-интересното за летището е, че единствено 17 водачи имат право да кацат на него.

Излитанията и кацанията са позволени единствено денем и даже тогава водачите би трябвало да бъдат висококвалифицирани, с цел да предпазят носа на самолета от удар в планините.

Летище Мадейра

Или още известно като интернационално летище Кристиано Роналдо. Пистата му е със скромна дължина и е ситуирана сред скали и океан, само че с цел да е по-безопасно кацането на самолети, е разширена със 180 колони във водата.

Летището е известно с бурните си кацания, за което способстват и атлантическите ветрове. Нищо чудно, че доста малко водачи имат разрешението да кацат на летище Мадейра.

Летище Нарсарсуак

Няколко са аргументите това летище в южната част на Гренландия да е напряко ужасно. Разположено е измежду фиорди, които са обичани на туристите, само че не и на водачите. Заходът към 1828-метровата писта е сложен и изисква от водачите да създадат завой на 90 градуса, който може да се окаже огромно предизвикателство поради мощните ветрове.

Това обаче не е единствената компликация. Вулканите наоколо не спят и понижават видимостта. Заради тези рискови фактори на летище Нарсарсуак са позволени кацания и излитания единствено денем.

Международно летище Гибралтар

Пистата на летището се намира сред канара и многолюден град, а към края ѝ е морето. Това значи, че водачите би трябвало да спрат самолета сега, в който той допре земята.

И това не е най-страшното. Пистата пресича оживена улица, която би трябвало да бъде затваряна всякога, когато аероплан излетява или каца.

Летище Куршевел

Кацайки на това летище скиорите могат да изпитат адреналинов потрес още преди да стартират да се спускат по скатовете на Френските Алпи. Летище Куршевел се намира на 1981 метра надморска височина и с цел да го доближат, водачите минават през планини и долини.

Пистата му е дълга едвам 518 метра и също така е много стръмна, с надолнище от 18.5 градуса, което прави и излитанията изнервящи. Фактът, че няма и помощно осветяване, въобще не способства за спокойното хвърчене в неприятни метеорологични условия.

Летището в Саба

Полетът от Сейнт Мартен до остров Саба може и да трае единствено 15 минути, само че несъмнено не е за хора със слаби сърца. Летището Juancho E. Yrausquin в Саба е известно с извънредно късата си писта - единствено 400 метра.

От едната си страна тя е оградена от хълмове и съвсем няма отдалеченост от карибските води. Това значи, че една неверна преценка на водача може да потопи самолета в морето.

Летище Света Елена

Света Елена се намира в Атлантическия океан, на пет или шестдневно пътешестване с лодка от Кейптаун. Заради огромната отдалеченост е препоръчано да бъде издигнато летище. През 2015 година то е готово, само че се оказва, че поради ветрове кацането се случва прекомерно турбулентно.

И макар че летището е наречено " най-безполезното " в света, то продължава да се употребява. Само водачи със особено образование обаче могат да кацат на него.

Международно летище Тонконтин

Летището в Тегусигалпа, Хондурас, е заобиколено от планини и заходът може да изнерви водачите, на които им се постанова да създадат 45-градусов завой минути преди кацане в долината, а по-късно и да направляват рисково покрай квартални домове.

Нещо повече - прекосяването след 2133-метровата писта може да се окаже съдбовно. За страдание историята помни няколко произшествия.

Летище Конгониас

Пистите на летището в Сао Пауло са известни със своята къса дължина, сложен заход и хлъзгави условия. Де не приказваме, че несъмнено е плашещо кацането толкоз покрай града.

През 2007 година аероплан прескача пистата и се сблъсква с бензинова помпа и склад. Катастрофата е смъртоносна за 187 души на борда и 12 на земята.

Летище Телурид

На това летище няма доста място за неточности. То се намира в Колорадо и е най-високото комерсиално летище в Съединени американски щати, извисяващо се на 2764 метра.

Това, което прави излитането и кацането мъчно, са планинските ветрове в комбиниране със стръмните скали на планината Сан Хуан.
 Мехран Карими Насери и гибелта на иранеца, който 18 години живя на летището в Париж
Мъжът, който 18 години живее на летището в Париж

Историята на Мехран Карими Насери

Летище Аспен-Питкин

Още едно рисково летище в Съединени американски щати, само че този път местоположението му е известният ски град Аспен. Заради непрекъснато изменящия се вятър, ниската видимост и обграждащите планини, са се случвали много произшествия.

Пистата на летище Аспен-Питкин несъмнено е една от най-трудните за кацане в страната.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР