На норвежкия архипелаг Свалбард в Арктика е регистрирана рекордна температура

...
На норвежкия архипелаг Свалбард в Арктика е регистрирана рекордна температура
Коментари Харесай

Рекордно висока температура бе отчетена на архипелага Свалбард - 20,3 градуса по Целзий

На норвежкия архипелаг Свалбард в Арктика е записана рекордна температура от 20,3 градуса по Целзий, съобщи Агенция Франс Прес.

 

" За първи път през август температурите, регистрирани на летището на Свалбард, доближиха над 20 градуса по Целзий ", споделят метеоролозите. Летището е ситуирано североизточно от административния център на архипелага - град Лонгирбюен. Предишният връх за август, измерен на това място, е 18,1 градуса на 31 август 1997 година

 

Абсолютният температурен връх на остров Свалбард датира от 25 юли 2020 година, когато на пристанището е записана температура от 21,7 градуса, с което е усъвършенстван предходният връх от 1979 година

 

Архипелагът Свалбард е група острови в Северния ледовит океан. Средната температура, записана на летище Свалбард през август, е към 6 до 9 градуса по Целзий. Арктика е наранена от събитие, известно като " арктическо увеличаване ", което значи, че този район се затопля по-бързо от междинните ширини и четири пъти по-бързо от междинното за света.

 

 

Според формалния норвежки отчет " Климатът в Свалбард през 2100 година ", оповестен през 2019 година, междинната температура в района за интервала 2070-2100 година се чака да се увеличи сред 7 и 10 градуса, според от равнището на човешките излъчвания през идващото десетилетие.

 

В Лонгирбюен нарастването на междинната годишна температура през последните 118 години е три пъти по-голямо от предстоящото световно стопляне на климата за същия интервал, се показва в отчета.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР