На над 70 000 адреса у нас са регистрирани по

...
На над 70 000 адреса у нас са регистрирани по
Коментари Харесай

Предизборно: На над 70 000 адреса у нас са регистрирани по 6 и повече живущи

На над 70 000 адреса у нас са регистрирани по 6 и повече живущи, както и 1697 адреса, на които са регистрирани 20 и повече пълнолетни лица.

Това демонстрира информация, осъществена от Главна дирекция ГРАО в Министерство на регионалното развитие. Министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков е информирал премиера Николай Денков.

Данните са извлечени от масивите, генерирани за печатане на изборните описи, и включват лица с непрекъснат и сегашен адрес.

От данните излиза наяве, че през годините локалните управляващи са позволили регистрациите. Така например къща във Видин побира 25 пълнолетни жители, в гр. Русе – 59, във Варна – 84. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица, показват от Министерство на регионалното развитие.

На ул. „ Тунджа “ №2 в гр. Горна Оряховища живеят 138 гласоподаватели, макар, че на посочения адрес няма постройка, а поле. Къща в Монтана пък приютява 172 български жители, друга в гр. Стамболийски – 652. На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 гласоподаватели. В апартамент на ет. 2 в блок в кв. Сухата река в София пък се ширят 83 пълнолетни съграждани, а в различен в ж. к. Люлин на ет. 5 живеят 99 гласоподаватели.

В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани надлежно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) - 812 гласоподаватели.

Съгласно Закона за гражданската регистрация, броят на лицата, които могат да се записват по непрекъснат и/или сегашен адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които всекидневно могат да населяват съответното жилище, а когато жилището се населява единствено от родственици по права линия, по съребрена линия до четвърта степен в това число или по сватовство до втора степен в това число, се позволява трикратно надвишаване на броя на лицата, които всекидневно могат да населяват жилището.

По смисъла на Закона за гражданската регистрация, министърът на районното развиване и благоустройството няма пълномощия по осъществяване на инспекция по събитията за съответното регистриране. Такава проверка може да предизвикват кметовете на общини по писмен сигнал, както и регионалните шефове.

Регионалният министър сезира във вторник премиера Денков и за извънредно огромен брой регистрации в дребни обитаеми места преди локалния избор - в общо 343 обитаеми места, най-вече села, в които се избира кмет на кметство, има необичаен растеж на регистрациите по сегашен адрес и надлежно на заявките за гласоподаване по сегашен адрес, съобщи Дарик.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР