На на 27 юни ще може да се пробва как

На на 27 юни ще може да се пробва как ...

ЦИК ще определи в кои случаи се преминава от машинно към хартиено гласуване

„На на 27 юни ще може да се пробва как работят машините за гласуване, така че ще проверим как ще работи този основен вариант за гласуване“, каза пред БНР , заместник-председател и говорител на ЦИК.
„По закон се казва ясно в кои случаи не ползваме и започваме гласуване с хартиени бюлетини, но и ЦИК трябва да вземе своите решения като условията и реда за машинно гласуване и трябва да доразвие определеното в закона в кои ситуации ще трябва да се спре с машинното гласуване и да се премине на хартия. Престои да вземем такова решение“, съобщи Росица Матева.
Тези случаи трябва много точно да се определят. Все още не е изяснено колко машини ще са необходими за .

Росица Матева: ЦИК ще прецени дали на места са нужни и по две машини за гласуване Росица Матева: ЦИК ще прецени дали на места са нужни и по две машини за гласуване
Все още не знаем колко машини ще са нужни за изборите, каза пред бТВ говорителят и заместник председател на ЦИК Росица Матева. Трябва д...
"Във Велико Търново случаят от последните избори и проблемът с машинното гласуване и бил по-скоро заради погрешно подадената листа към машините, затова ще трябва да се предвиди занапред двойна или тройна проверка на данните, които се залагат в машините, поясни още Матева.
Матева поясни, че още не изяснено за колко точно машини, използвани на предишните избори, трябва да се заплати за тяхното използване.
"Задължително ще трябва да се направи обучение за работа с машините на членовете на СИК, както и да се разясни на гражданите в цялата страна как ще се гласува машинно", посочи Матева.
По думите и възнагражденията на РИК и на СИК ще са същите и на следващите извънредни избори, като за членовете на СИК има предвидени допълнителни възнаграждения.

Източник: actualno.com