На Мюнхенската конференция по сигурността днес вицепремиерът на Украйна Олександър

...
На Мюнхенската конференция по сигурността днес вицепремиерът на Украйна Олександър
Коментари Харесай

Украйна поиска и касетъчни боеприпаси

На Мюнхенската конференция по сигурността през днешния ден вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков прикани за доставка на извънредно противоречиви оръжия - в това число касетъчни муниции. Използването на такива оръжия е неразрешено от интернационалното право.

След бойните танкове и изтребителите на Мюнхенската конференция по сигурността Украйна е съобщила на западните страни за ново искане за оръжие за битката против Русия: вицепремиерът Олександър Кубраков прикани за касетъчни муниции и фосфорни запалителни оръжия.

Кубраков твърди, че Русия също употребява такива оръжия. Кубраков добави: " Това е наша национална територия. Разбираме компликациите поради конвенциите, само че този тип муниции биха могли да оказват помощ да се удържат нападателите. “

Касетъчните муниции са ракети и бомби, които се взривяват във въздуха над задачата, освобождавайки голям брой дребни взривни устройства. Фосфорните муниции пък могат да причинят тежки изгаряния и отравяния при хората.

Кубраков също по този начин възобнови апела си за доставка на изтребители. „ Въпросът е сложен, само че за какво да не стартираме най-малко с стратегии за образование на украински водачи “, попита той. Полският министър председател Матеуш Моравецки отговори, че страната му е подготвена да се причисли към други страни в доставката на изтребители за Украйна. Той обаче загатна " решението на НАТО " за сходна стъпка като авансово изискване. Запитан дали Полша би доставила на Украйна и създадени в Съединени американски щати изтребители F-16, той отговори, че Полша не разполага с толкоз доста самолети от този вид. Но други биха могли да бъдат доставени. По данни на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) до неотдавна Полша е имала освен F-16, само че и изтребители МиГ-29 и Су-22 руско произвеждане.

Въпреки фрапантните претенции не се чака вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис или английският министър председател Риши Сунак да обиден въпроса в речите си. Въпросът за доставките на оръжие за Украйна е преди всичко и в дневния ред на кръглата маса на външните министри, в която към немската външна министърка Аналена Бербок се причисляват държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и украинският ѝ сътрудник Дмитро Кулеба.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР