На мястото на паркинга до Фестивалния и конгресен център да

...
На мястото на паркинга до Фестивалния и конгресен център да
Коментари Харесай

Арх. Бузев: Време е Варна да има своята висока сграда, хотел Черно море стои самотно

На мястото на паркинга до Фестивалния и конгресен център да бъде издигната 8-етажна постройка. Това желание са декларирали в Общината от управлението на ФКЦ, посредством Министерство на културата. Това разгласи пред Дарик основният проектант на Варна Виктор Бузев. Повод бяха появилите се информации, че на входа на Морската градина ще се строи 18-етажна постройка.

Теренът под паркинга на ФКЦ е държавна благосъстоятелност, изясни арх. Бузев. Той разкри, че планът за 8-етажната постройка към този момент е бил отритнат от Експертния съвет по устройство на територията.

„ Счетохме, че не е оправдано подобен огромен размер да се появи на това място, защото ще неглижира постройката на Фестивалния комплекс. За мен и огромна част от гилдията това е една от знаковите здания във Варна ”, разяснява експертът.

Предложено е на вносителите на предлагането да се прибегне до конкурс на фаза градоустройство и капиталов план, с цел да се дефинира най-подходящия размер за бъдещата постройка, означи основният проектант на Варна. Той е на мнение, че е най-добре теренът да се употребява като паркинг, само че каквото и да се построи, то би трябвало да бъде декор на ФКЦ, а не да господства и да го потиска.

Намерения за създаване на доста висока постройка до входа на Морската градина в действителност има, само че става въпрос за паркинга на хотел „ Одесос ”. За терена има настоящ Подробен устройствен план от 2007 година, който е за 16-етажен хотел. В момента се прави работен организационен проект, който да потвърди опциите за високо строителство на имота.

Варна към този момент е много уплътнен откъм строителство град и по тази причина цените на земята са доста скъпи. Практиката в целия свят е да се строят високи здания върху малко земя. Това обаче не значи, че би трябвало да се подценяват озеленяването и местата за паркиране, счита арх. Бузев.

„ За мен преди всичко е законосъобразността, по-късно целесъобразността и най-после e моето персонално мнение. Аз персонално считам, че има място в града за нормативно възможни високи здания. Време е Варна да има своята висока постройка, тъй като някакси хотел „ Черно море ” ми стои някак самотно ”, посочи основният проектант.

Дали огромният план за построяването на продължението на бул. ”Левски ” ще бъде приключен до лятото зависи от процедурите по отчуждаване и атмосферните условия, сподели още арх. Бузев. Той означи, че реализацията на плана става в навечерието на 80 години от „ появяването му на белия лист хартия ”.

На притежателите на огромна част от парцелите по трасето на новия бул. са връчени оценките. В секторите, където отчуждителните процедури са завършили, стартират строителните работи.

През последните 30 години във Варна не е правено нито едно мостово оборудване, като се изключи това на бул. ”Генерал Колев ” и ул. ”Царевец ”. По новия бул. ”Левски ” ще има няколко такива.

По протежението на ”Левски ” ще има и велоалея. По гледище на основния проектант в плана са заложени задоволително огромни размери на отводнителния канал, който ще минава по средата на булеварда.

Кръговото кръстовище до Автогарата ще има вътрешен радиус 22 метра, което ще обезпечи безпроблемно минаване на съчленените рейсове на „ Градски превоз ”. Големите размери ще обезпечат опция и за прекосяване в посока центъра на извънгабаритни товари.

Новото трасе на бул. ”Левски ” ще обезпечи бърз достъп до всички вероятни местоположения в града, в това число и до УМБАЛ „ Света Марина ”, уточни основният проектант. Той изрази вяра,че новият бул. ще увеличи културата на водачите и ще ги дисциплинира. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР