На много от гръцките острови плащат огромни сметки за вода.

...
На много от гръцките острови плащат огромни сметки за вода.
Коментари Харесай

По гръцките острови: Все повече туристи, все по-малко дъжд, и тежка криза за вода

На доста от гръцките острови заплащат големи сметки за вода. Сушата не е от през вчерашния ден, а хотелите и вилите с басейни стават от ден на ден. По островите чакат тежка рецесия през лятото
Може ли туристите в Гърция да останат жадни и некъпани? Този въпрос сега съществено вълнува хотелиерите по гръцките острови в Егейско море, където от няколко години царува хронична суша. Повечето туристи считат за нещо изцяло естествено, че могат да взимат душ по няколко пъти дневно и че вода ще има задоволително, написа Герд Хьолер в публикация, оповестена в разнообразни немски вестници, измежду които " Райнише Пост ", " Берлинер Моргенпост " и " Щутгартер Нахрихтен ".
 Снимка: iStock by Getty Images Опасност от голям дефицит на вода
Авторът изяснява, че от ден на ден пари са нужни, с цел да се задоволят потребностите на туристите от прясна вода, а в това време никнат от ден на ден хотели и вили с плувни басейни и туристите се множат. Затова по доста от островите имат огромни компликации в това отношение, има заплаха от изключителна обстановка.

Заместник-кметът на Наксос се оплаква пред локално гръцко радио, че водните ресурси са на привършване, а потреблението на вода през първите три месеца на 2024 към този момент е повишено с 28%. В резервоарите в този момент имало едвам към 12% вода спрямо количествата от преди година.

" Настъпващото лято ще бъде изключително сериозно. Докато потреблението на вода непрестанно пораства, предходната зима валя доста по-малко - наклонност, която продължава към този момент от три години ", написа немският публицист и цитира изказването на метеоролога Костас Лагувардос: " 2023 година беше изключително неприятна за Цикладите. Една-две години без задоволително превалявания - и ето ти го казусът ", споделя шефът по изследователската активност в Националната обсерватория в Атина.
Масовият туризъм промени картината
Герд Хьолер отбелязва, че в следствие от сушата, запасите с вода привършват и в дребното язовири на островите - на Миконос да вземем за пример двата огромни резервоара били към този момент празни. " Местните хора на Цикладите от много време са привикнали да пестят водата, само че всеобщият туризъм промени картината. В същото време туристите не трябва да бъдат стряскани с апели да се пести вода. Скъпоценната течност през днешния ден е нужна не толкоз за водопой или за поливане - тя се стича в басейните и в джакузитата, " написа създателят и прецизира, че на остров Санторини от 2020 година потреблението на вода се е повече от удвоило, а на Миконос се е вдигнало с 38% сред 2021 и 202 година.
 Снимка: iStock by Getty Images
Недостигът на вода бързо удря и отглеждането на животни, написа немският " Тагесцайтунг " (ТАЦ). " Неизбежното разследване преди горещото и изсъхнало лято с обезпечено слънцегреене: " Водоемите са празни. Това лято Цикладите ще се борят с проблеми. Първата жертва ще бъдат фермерите и животновъдите. Когато няма превалявания, няма и растителност, та фермерите би трябвало да купуват фураж. Миналата година животновъдите от Наксос купуваха детелинов фураж от България ", изяснява Елиас Нокас, началник на Дирекцията по водите за Южните Егеи.

По-нататък немското издание написа за несъгласието, което поражда сред главните поминъци на островите: обичайните земеделие и отглеждане на животни, от една страна, и значимия туризъм, от друга. Авторът на публикацията показва още, че сушата върви ръка за ръка с климатичните промени, а в цяла Гърция и на Цикладите последната зима е била най-топлата, откогато се вършат измервания. " Последствията от изострящата се климатична рецесия са съдбовни и предвид на морската вода.
Решението на проблемите е скъпо
Дросос Куцумбас, професор по морска биология, оповестява, че и температурите на морската вода през последните 30 години са се покачили с 1,5 градуса, което водело до " тропизиране на Егейско море " и нахлуването на многочислени типове, които не са нормални за тези води. Пред ТАЦ професорът приказва още за повишение на морското ниво, по-висока киселинност на водата и талази от жега в самото море.

Но таман с морската вода е обвързвано и спасението от сушата - открива го и испанският туризъм. Става дума за инсталациите за обезсоляване на морска вода, за които пишат редица немски медии. Гръцкото Министерство на околната среда оповестява, че единствено на Цикладите действат към този момент 31 такива съоръжения, а се възнамеряват още 4. Но обезсоляването на морска вода е скъпа работа, напомня журналистът Герд Хьолер - и показва, че поради това на островите водата към този момент коства до три пъти повече, в сравнение с в континентална Гърция.
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР