На много малко места по света хората стават свидетели на

...
На много малко места по света хората стават свидетели на
Коментари Харесай

Метеорологичният феномен орографска оклюзия носи 2 порции сериозен сняг и студ у нас!

На доста малко места по света хората стават очевидци на толкоз добре изразено събитие, и то с сходна активност

Към 3-5 февруари времето се скапва съществено и идва същинската зима. Към този миг точната траектория на циклона към момента не е изцяло изчислена, както и къде и какъв брой превалявания ще паднат. Една от аргументите е по-сложната динамичност на явлинието и комбинацията с проникването на леден въздух от североизток. Очаква се да се образува и един забавен метеорологичен феномен, оповестяват синоптиците от Meteo Balkans.

Късно вечерта в петък и денем в събота валежната зона от преминаващия над България циклон ще отмине доста бързо, само че от изток ще проникне нова порция леден въздух. Заради орографията, в Дунавската низина и Предбалкана ще паднат нови превалявания от сняг. По-значителни ще са те над планинските региони, Северозападна България и региона на София.

Над страната ни се чака да се образува един забавен метеорологичен феномен, който ще докара до предстоящите обилни превалявания от сняг в Предбалкана и Стара планина. Явлението е познато на метеоролозите като орографска оклюзия. На доста малко места по света хората стават очевидци на толкоз добре изразено събитие, и то с сходна активност. Обикновено идващите фронтове и циклони от северозапад  през зимата не са богати на влага и преваляванията от тях са нищожни в равнините. Последните прогнози на GFS, ICONE и Arpage обаче демонстрират, че на доста места в Северна България ще се образуват обилни превалявания от сняг.

Какво чакаме да се случи? 

Почти незабавно след прекосяването на циклона в събота, над западните Балкани ще прониква по-студен въздух от север-северозапад. Именно тази студена въздушна маса при Карпатите ще се раздели на две елементи (източен и западен поток ). Западният ще премине през цяла Сърбия и се чака да връхлети България с увеличаване напразно, намаляване на температурата и слаби превалявания.

По същото време част от студения фронт заради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък) е заставен да заобиколи Карпатите, като трансформира посоката си и нахлува от североизток. През деня и по здрач потоците ще се засрещнат в подветрените южни скатове на Карпатите, което ще докара до образуването на конвергентна линия.

Валежите по конвергентната линия ще са интензивни и в Предбалкана и част от Дунавската низина снежната завивка може да надмине 10-20 см за малко време. Възможни са виелици в планините и проходите в Западна и Централна България.

Именно по-късно навлизане на леден въздух от североизток  температурите на Балканите сензитивно ще паднат. 

В началото на новата седмица вятърът в България ще отслабне, само че градусите ще се намалят. Ще бъде много студено с предстоящи минимални температури под минус 12 градуса, а в някой региони и до минус 15°С. Ще сме очевидци и за първите за тази година по този начин наречени ледени дни, когато градусите в множеството региони едвам ще приближават нулата.  
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР