На местните избори 2023 година се случи нещо историческо. За

...
На местните избори 2023 година се случи нещо историческо. За
Коментари Харесай

Тодор Беленски: Моделът на ГЕРБ се разклати, но все още не се предава

На локалните избори 2023 година се случи нещо историческо. За първи път от 2006 година насам кметът на София няма да бъде от партия ГЕРБ. След мандатите на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова (2), софиянци преустановиха доверието си към ГЕРБ. Когато загубиш столицата, резонно към този момент може да се мисли за цялостна смяна в управническия модел на страната. Това написа в своя публикация за " Критично.бг " журналистът Тодор Беленски.

Пред софиянци се отвори и още една историческа опция. За първи път от 1990 година насам, кмет да стане човек, повдигнат от леви сили. Още по-интересното е, че претендент на десните е мастит представител на някогашната комунистическа номенклатура. Което по никакъв начин не е рядко събитие при актуалните партии с десен етикет в страната ни.

Шамарът за ГЕРБ е извънредно гласовит. Кандидатът на партията Антон Хекимян получава доверието на едвам 17.88% от гласувалите в столицата (при към 50% от обработените протоколи), което е голяма разлика по отношение на извоюваните от Йорданка Фандъкова 36.37%. От това се възползват както претендента на ПП/ДБ/СПАСИ СОФИЯ Васил Терзиев, по този начин и подкрепената от необятна коалиция БСП/ЛЕВИЦАТА/АТАКА и други по-малки партии.

Моделът ГЕРБ наподобява съществено разтърсен и в други регионални центрове. Във Варна първи още веднъж е техният претендент Иван Портних, само че с доста по-слаб резултат. През 2019 година той беше на косъм да завоюва още на първи тур с 49,29% от гласовете, до момента в който към този миг той печели едвам 26.57%. Кандидатът на ПП/ДБ Благомир Коцев е доста покрай него с 21.56%. Тук обичайно мощни са от Възраждане, които подвигат своя резултат с 18.71% по отношение на 14.30% на предния избор, само че този път техният претендент не отива на балотаж. Българска социалистическа партия отбелязва сериозен спад във Варна с цели 8 процентни пункта надолу.

В различен бастион на ГЕРБ Велико Търново още веднъж първи е техният претендент Даниел Панов, само че с цели 18% по надолу от предходния си резултат. Там на балотаж още веднъж ще се изправи против представител на ПП/ДБ в лицето на Йордан Терзийски. И тук има сериозен отлив от гласоподаватели на Българска социалистическа партия, които губят повече от 10 процентни пункта. Трета мощ и в остарялата столица е Възраждане. Огромен отлив от ГЕРБ има и във Видин, където локалният претендент получава едвам 19.18% от гласовете. Макар и да стига до балотажа, това е доста невисок резултат по отношение на предходните 32.12 % за представителя на ГЕРБ. Тук претендентът на СДС/НДСВ получава съществено преимущество на първи тур с 37.41% от гласовете. Отливът на Българска социалистическа партия и тук е огромен с цели 13 процентни пункта.

Габрово също към този момент не е същият бастион за ГЕРБ. Макар и локалният претендент Таня Христова да води безапелационно с малко над 47 % от гласовете, това е огромен отлив по отношение на 58% на предходните избори. Тук с фотофиниш до балотаж доближи претендентът на Възраждане с под % разлика пред представителя на ПП/ДБ Ралица Манолова. В Добрич също следва балотаж, като локалната коалиция ДБГ (ДБГ, Има Такъв Народ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ГН и ВМРО-БНД) е едни гърди пред претендента на ГЕРБ с шест процентни пункта разлика. ГЕРБ още веднъж записва по-слаб резултат по отношение на първия тур на предните избори с към 8% по-нисък резултат.

В Кюстендил въпреки и в коалиция с Вътрешна македонска революционна организация, ДБГ и още куп партии претендентът на ГЕРБ Петър Паунов записва резултат от едвам 28.45% по отношение на 54.96 и победа на първи тур на предходния локален избор. На балотаж с него отива самостоятелният претендент Здравко Милев.

В Ловеч ГЕРБ леко подвигат резултата си в 2% до 30, само че в балотажа има въпреки всичко преодолима разлика по отношение на претендента на Има подобен народ/Български напредък Страцимир Петков, който е с 19.26%. Българска социалистическа партия и тук има сериозен отлив с 16 % надолу по отношение на преди четири години, а на трето място е позициониран претендент на ПП/ДБ.

В Плевен ГЕРБ също губи позиции с 10% пункта обратно по отношение на предните избори, само че същият тренд се следи и при локалния кмет Георг Спартански. Там следва забавен балотаж с минимални разлики.

В Пловдив има лек отлив от гласовете за ГЕРБ с 3%, като тук на балотаж още веднъж ще има представител на ПП/ДБ, за разлика от предходните избори, когато до балотаж стигна претендент, подсилен от ВМРО/НФСБ.

В Русе ГЕРБ има още веднъж сериозен отлив от 10%, до момента в който локалния кмет от Българска социалистическа партия Пенчо Милко даже усилва резултата си и влиза в балотажа с доста огромна преднина.

В Силистра претендентът на ГЕРБ също записва доста по-слаб резултат с 12% надолу, до момента в който самостоятелният претендент Александър Сабанов беше близо даже до победа от първи тур с резултат от 46.67% от гласовете.

В Сливен ГЕРБ още веднъж са първи, само че отново с 11% по-нисък резултат. До балотаж против ГЕРБ доближава претендентът на Пряка Демокрация Пламен Стоянов, спечелил 21.73% от гласовете. Кандидатът на Българска социалистическа партия Кольо Милев пада стремително надолу до 8% по отношение на 24.33% и балотаж предходният път.

В Смолян ГЕРБ още са първи, само че с цели 13% по-ниска поддръжка за Николай Мелемов. До балотаж още веднъж доближава Стефан Сабрутев, който към този момент е на единствено 6% разлика по отношение на Мелемов, само че към този момент не съставлява Българска социалистическа партия за България, а ДВИЖЕНИЕ НАШИЯТ ГРАД.

Сериозен триумф записва кметът на Търтовище Дарин Димитров от ГЕРБ, който е измежду дребното представители на партията с повдигане на резултата и победа още на първи тур. Не подобен триумф има кметът на ГЕРБ в Хасково Станислав Дечев. Този път той не съумя да завоюва успеха от първи тур и ще би трябвало да се бори с конкуренцията на самостоятелният претендент Станислав Ставрев на втори тур.

В Шумен също има отлив от ГЕРБ, като тук след първи тур претендентът на Българска социалистическа партия Христо Христов даже води преди втория тур против представителя на ГЕРБ Георги Колев.

Все отново ГЕРБ има своите кметове отличници, които печелят още на първи тур. Това са кметът на Бургас Димитър Николов (който въпреки всичко губи 5% поддръжка, само че печели безапелационно с 60%), кметът на Враца Калин Каменов (също с 5% надолу, само че безапелационен с 67% поддръжка, кметът на Монтана Златко Живков (макар и с 9% надолу) и Живко Тодоров в Стара Загора (но с цели 13% понижение). Много забавно се трансформира картата и измежду общинските препоръки. Тепърва следва разпределянето на мандатите, само че на доста места ГЕРБ губи съществено количество общински съветници. Същото се отнася и за Българска социалистическа партия.

Точно противоположна е обстановката при ПП/ДБ и Възраждане. При първите се получава съществено одобряване в общинските съветници, до момента в който при Възраждане следва влизане в общинските препоръки тук-там, в които до момента даже не са имали такива. Този локален избор несъмнено разклаща съществено модела на ръководство на ГЕРБ. Но би трябвало да се признае, че той към момента продължава да господства в България, само че интервалът му на надмощие наподобява окончателно останал в предишното.

Източник: Критично.бг
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР