На лица под 18 години беше забранено да посетят тазгодишната

...
На лица под 18 години беше забранено да посетят тазгодишната
Коментари Харесай

Будапеща забрани лица под 18 години да посещават ЛГБТИ изложба

На лица под 18 години беше неразрешено да посетят тазгодишната галерия World Press Photo в Будапеща, откакто дясното държавно управление на Унгария реши, че някои от фотосите нарушават противоречив закон, ограничителен наличието за ЛГБТИ, заяви „ Гардиън “.

Престижната галерия, която се демонстрира в Националния музей на Унгария в Будапеща, всяка година се посещава от повече от четири милиона души от целия свят. Представяйки изключителна фотожурналистика, нейната задача е да даде на международната аудитория образно отразяване на редица значими събития.

Комплект от пет фотоси на филипинската фотожурналистка Хана Рейес Моралес накара извънредно десен маджарски народен представител да подаде тъжба до Министерството на културата, което откри, че те нарушават маджарски закон, който не разрешава проявлението на ЛГБТИ наличие на малолетни. Сега, даже и със единодушието на родителите, лица под 18 години към този момент нямат право да посещават изложбата.

Фотографиите, които документират общественост от възрастни ЛГБТИ хора във Филипините, които от десетилетия споделят един дом и се грижат един за различен, до момента в който остаряват, изобразяват някои членове на общността, облечени в мил и гримирани.

Джумана Ел Зейн Хури, изпълнителен шеф на World Press Photo, назова обезпокоителен обстоятелството, че поредицата от фотоси, " която е толкоз положителна и приобщаваща ", е станала обект на посягане от страна на унгарското държавно управление. Според нея това е първият случай, в който една от изложбите е подложена на цензура в Европа.

" Фактът, че има стеснен достъп за избран вид аудитория, е в действителност нещо, което ни шокира извънредно ", сподели Хури. " Зашеметяващо е, че става дума за този съответен облик, за тази съответна история, и е зашеметяващо, че това се случва в Европа. "

Тамаш Ревеш, някогашен член на журито на World Press Photo, който повече от три десетилетия е уредник на изложения в Унгария, съобщи, че доста от фотосите в изложбата - като да вземем за пример отразяването на войната в Украйна - са " хиляди пъти по-сериозни и шокиращи " от серията на Моралес.

Като се има поради, че към половината от почти 50 000 души, които посещават изложбата в Унгария всяка година, са студенти, той сподели, че хиляди маджарски младежи няма да могат да прегледат сбирката - даже тези фотоси, които не съдържат ЛГБТИ наличие.

Стъпката да се забрани на младежите да участват на изложбата е следващата, подхваната от унгарското държавно управление, ръководено от националистическия министър-председател Виктор Орбан, за ограничение на достъпа до материали, които предизвикват или изобразяват хомосексуалността за малолетни в медиите, в това число в малкия екран, филмите, рекламите и литературата.

Въпреки че държавното управление упорства, че законът за " отбрана на децата " от 2021 година има за цел да защищити децата от това, което назовава полова агитация, той провокира правни дейности от 15 страни в Европейски Съюз, а ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го назова " срам ".

Фотографката Рейес Моралес съобщи в изказване, изпратено по електронната поща, че обектите на фотосите ѝ служат като " икони и модели за подражателство " на ЛГБТИ хората във Филипините и че те " не са рискови или нездравословни ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР