На летище София кацна правителственият самолет, с който пътуваха пратениците

...
На летище София кацна правителственият самолет, с който пътуваха пратениците
Коментари Харесай

Благодатният огън от Йерусалим вече е в България

На летище " София " кацна държавният аероплан, с който пътуваха пратениците на Българската православна черква, взели присъединяване в последованието, по време на което годишно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.
 
Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил ", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното свещенодействие в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " в 23:30 ч. Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.
 
Българската делегация, избрана да донесе Благодатния огън от Божи гроб, пътува до Йерусалим. Делегацията се води от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Той бе придружаван от посланика на България в Израел Румяна Бъчварова, от началника на отдел " Протокол " на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия Емил Велинов, от епархийския консултант на Старозагорската митрополия Диян Димитров, от началника на кабинета на митрополит Киприан отец Димитър Димитров, от отец Бранимир Георгиев, от дякон доктор Деян Коруноски и от протодякон Димитър Куманов, оповестиха от Старозагорската митрополия. Пътуването до Тел Авив се реализира с държавния " Фалкон " след решение на служебния министър-председател Гълъб Донев. Транспортът на делегацията до Йерусалим е обезпечен от посолството на България в Израел.
 
Българската църковна делегация участва на богослужението в храма " Възкресение Христово " в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото.  Благодатен или Свещен е огънят, който се възпламенява свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма " Възкресение Христово ", издигнат тъкмо върху Божи гроб в Йерусалим.
 
Православните християни настояват, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала " Св. Александър  Невски ", където се чака празничното Пасхално свещенодействие в 23:30 ч. да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР