На крилете на радостта сте, защото сте получили дългоочакваното разрешение

...
На крилете на радостта сте, защото сте получили дългоочакваното разрешение
Коментари Харесай

полезни съвети за начинаещи инвеститори в строителството

" На крилете на насладата сте, тъй като сте получили дълго чаканото позволение за градеж на къщата фантазия или пък планирате главен ремонт на апартамент или единствено на банята. Това е прелестно време, цялостно с фантазии, с наивни, съвсем по детски упования, че животът ще бъде прелестен, безпроблемен и всичко ще се случи по проект. Наследете се на тези прелестни мигове, тъй като е доста евентуално откакто виртуалната действителност – планове и хрумвания стартира да се трансформира в груба материална форма, тези прелестни мигове да изчезнат.

Ще се опитам не да давам препоръки по какъв начин нещата могат да се случат близо до предварителните прогнози, а преди всичко по какъв начин вложителят да запази живота си, на второ - по какъв начин психическото му положение в края на процеса да бъде такова, че с подобаваща терапия и лекарства да се върне към нормата и на трето по какъв начин да избегне някои, само че надалеч не всички, появяващи се от нищото непредвидени разноски. Не търсете отговорни – първо, нямате време и второ, в строителния отрасъл е както в правосъдната система, когато политик бъде упрекнат в корупция. Или няма отговорни или пък го отнася минимум виновният. И постоянно, както при политиците е отговорен различен, най-често предходният.

Ясно е, че прогнозният бюджет в строителството не излиза. Ясно е и, че не е ясно с какъв брой. Но има и нещо позитивно, което компенсира тъгите и страданията. Инвеститорът в строителството натрупа голям управнически опит - би трябвало да ръководи разнородни процеси и доста разнообразни по подготовка, обучение и умения хора. От хора, които имат нюх към красивото, функционалното, които са положителни в математиката и физиката или имат златни ръце до такива, които не са се възползвали от обстоятелството, че у нас доста от дълго време има гратис обучение.

Един лозунг на архитектите гласи - „ Да превърнем дефекта в резултат “. Не забравяйте, че опитът, насъбран поради дефектите има капацитета да се трансформира в резултат, като го материализирате в бъдеще. Затова съветът ми през днешния ден е – не забравяйте, че каквото и да ви се случва в този момент, един ден ще е минало. "

------------------------

Иван Кирмин има над 25 годишен опит в областта на строителството на жилищни, публични и промишлени здания и уреди. Управлявал е процеси във всички етапи на строителните планове – предпроектни изследвания, планиране, финансиране, строителство, продажби. Член-учредител на КИИП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР