На крака и с аплодисменти евродепутатите посрещнаха изказването на президента

...
На крака и с аплодисменти евродепутатите посрещнаха изказването на президента
Коментари Харесай

Зеленски към ЕС: Без вас Украйна щеше да остане сама

На крайници и с овации евродепутатите посрещнаха изявлението на президента на Украйна Володимир Зеленски в границите на изключително съвещание на Европейския парламент през днешния ден.

" Днес се изричам от името на моите съграждани, жителите на Украйна, които пазят страната си, като заплащат най-високата цена. Те пазят свободата. Много се веселя, че чух вашето слово. Усещам общата ви настройка, вие сте единни - всички страни в Европейски Съюз. Жалко е, че в този момент всички ние в Украйна плащаме тази висока цена. Това е покруса за всеки един украинец и за нашата страна. Хиляди към този момент са убити ", заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към Европейския парламент в Брюксел. 

" Аз не чета сега, моето изявление не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че през днешния ден жертваме живота си поради свободата и желанието да сме равни, да сме такива като вас. Ние жертваме украинския народ - най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим. Често споделяме, че ще спечелим, ще победим всичко и всички. Много се веселя, че може да видите с очите си това, което се случва. Ние в действителност ще победим, уверен съм, че това ще се случи ", добави той.

" Борим се за оцеляване и сме доста решени, също колкото желаеме да бъдем равноправна част от Европа. Украйна е избрала да върви по пътя към Европа. Това е нашият главен блян. Искам да чуя това и от вас, с цел да може всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор. Много се веселя да усетя настроението в Европейския парламент - през днешния ден сме обединени. Не знаех, че това трябваше да бъде цената на европейското единение. Покажете, че сте европейци и че няма да ни изоставите. Тогава животът ще спечелва над гибелта и светлината ще спечелва над мрака ", прикани Зеленски.  

Без вас Украйна щеше да бъде сама, добави украйнският президент. 

" Няма по какъв начин да има мир в Европа без Украйна. Няма по какъв начин да има цялостна Европа без Украйна ", заяви ръководителят на украинския парламент Руслан Стефанчук по време на изключителното съвещание на Екологичен потенциал. 

" Правото ни да бъдем европейска страна и да избираме сами пътя си, беше отнето от една страна, която не зачита суверенитета. В резултат на това през днешния ден сме очевидци на доста жертви. Харков е обект на офанзива. Редица други градове в Украйна са под непрекъснат обстрел. Как ще отговори европейската цивилизация на тази експанзия? ", обърна се той към евродепутатите и ги прикани да одобряват Украйна като стратегически сътрудник.

" Днес 4 пъти трябваше да се скрия в мазето, тъй като на небето над моя град летят ракети и падат бомби. Замислете се какво ще се случи с Европа, в случай че бъде възобновена ужасната съветска империя. Ще бъде ли Европейски Съюз в положение да опази правото за независимост, основано през последните десетилетия. Какво ще се случи с източните страни от Европейски Съюз, когато Русия насочи натам своите танкове ", попита още Стефанчук. И насочи молба: " Моля ви да примета Украйна като стратегически сътрудник. Не оставайте безмълвни. Най-добрата поддръжка, която може да окажете на украинския народ в тези тежки времена е вероятността за участие в Европейски Съюз ".  

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че Екологичен потенциал ще оцени молбата на Киев за участие в Европейски Съюз. " Призовавам обществените медии да проявят отговорност и да схванат, че няма неутрална страна сред огъня и пожарникаря ", съобщи тя. 

" Не може да има индиферентност сред огъня и пожарникаря ", каза преди това Мецола при откриването на изключителното съвещание. Тя поздрави украинците за проявената смелост в сраженията с съветските войски. Думите й бяха посрещнати с продължителни аплодисменти на крайници от пленарната зала.

" Трябва да удвоим напъните за нашарване на енергийните доставки, да не се оставяме в ръцете на автократи, не може повече да одобряваме парите на Кремъл. Руските олигарси не би трябвало повече да се възползват от Европейски Съюз, би трябвало да няма пристанище за техните яхти в Европа. Не може повече да продаваме паспорти на приятелите на Путин, които заплашват нашата сигурност ", добави Мецола.

" Посланието на Европа е ясно - ще се надигнем и няма да отвърнем взор, когато по улиците се води борба за нашите полезности ", уточни Мецола. Тя настоя за следствие за военни закононарушения в Украйна и за заблуждение на съветския президент Владимир Путин под отговорност, както неговия беларуски сътрудник Александър Лукашенко.

От името на Екологичен потенциал Роберта Мецола осъди съветската военна експанзия в Украйна и изрази съпричастност със страдащите и убитите. " Украинците демонстрираха, че си заслужава цената отбраната на нашия метод на живот. Последните дни бяха доста мъчителни, това би трябвало да бъде нашият час, в който си споделяме: " Каквото ще да коства! ", уточни ръководителят на Екологичен потенциал. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел назова войната на Русия в Украйна " геополитически тероризъм ". По думите му, съветският президент Владимир Путин не е очаквал толкоз мощен, а може би и пагубен отговор.

" Кръвопролитието и войната се завърнаха в Европа. Нападението против Украйна е удар по интернационалното право и реда, по човешкото достолепие и демокрацията. Владимир Путин очакваше да разпука европейското единение и сгреши. Може би очакваше безучастие - излъга се. Може би не очакваше украинския отговор ", добави Мишел в изключителния спор в Европейския парламент.  " Русия, приключи войната ", призова той.

" Трябва почтено да признаем, че глобите против Русия ще имат цена и би трябвало да я платим, тъй като залогът са нашите полезности, убеждения и общото ни бъдеще ", уточни Мишел.

По мотив украинската молба за договаряния за присъединение към Европейски Съюз той означи, че въпросът е сензитивен и към този момент няма единогласие. 

Малко по-рано дипломатически източник съобщи пред Ройтерс, че всички членове на специфичната наблюдателна задача на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) ще изоставен през днешния ден следения от сепаратистите украински град Донецк . Мисията следи и записва нарушаванията на съглашението за прекъсване на огъня сред Киев и подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР