На кръгла маса днес Центърът за изследване на демокрацията, Регионалния

...
На кръгла маса днес Центърът за изследване на демокрацията, Регионалния
Коментари Харесай

Енергийното ни бъдеще до 2050 година: Поскъпване на тока два пъти, нова АЕЦ няма да е ефективна

На кръгла маса през днешния ден Центърът за проучване на демокрацията, Регионалния център за проучване на енергийни политики, Будапеща, Техническия университет във Виена, белградския Координационен център за електричество и консултантската компания OG Research, показаха Регионална пътна карта за развиването на електроенергетиката в Югоизточна Европа. Пътната карта планува съвсем цялостна декарбонизация на производството на електрическа енергия до 2050 година въз основата на сюжети, развити с принадлежности за моделиране, утвърдени от Европейската комисия.

Основните заключения са няколко. На базата на данни и способи за моделиране, употребявани от Европейската комисия, могат да бъдат откроени три сюжета за декарбонизацията на българската електроенергетика до 2050 година

Те са примерна рамка за взимане на стратегически решения в региона на енергетиката. Резултатите показват потребността от дейна политика по редица чувствителни, енергийни проблеми, постоянно свързани с въздействието на надълбоко вкоренени лобистки ползи.

Най-евтиният метод да се декарбонизира българският електроенергиен бранш е да се заменят въглищните електроцентрали с ВЕИ мощности.Към 2050 година, електроенергийният микс на страната ще включва 53-54 % ВЕИ произвеждане и в трите прегледани сюжети.

Увеличаващите се цени на въглеродните излъчвания, въглищатаи природния газ ще докара, при сюжета „ Декарбонизация”, до нарастване на цените на едро на електрическата енергия в България от приблизително 34 евро/ МВтч през 2016 година до над 74 евро/МВтч през 2050 година

При предстоящите междинни цени на електрическата енергия през 2050 година, нова нуклеарна мощ няма да бъде финансово устойчива,тъй като единичнатацена на електрическата енергия, която би разрешила плана „ Белене” да покрива разноските си, е най-малко 80 евро/МВтч.

Поради бързо покачващите се цени на въглеродните излъчвания, въглищните и лигнитните мощности ще
бъдат изведени от пазара до 2050 година при всички сюжети. При най-благоприятния сюжет – „ Декарбонизация”, нужните вложения във ВЕИ през идващите три десетилетия ще бъдат към 16,5 милиарда евро, само че от тях единствено към 4 милиарда ще бъдат нужните държавни разноски.

При всички сюжети, разходът на семействата за електрическа енергия, като дял от приходите им, ще се удвои приблизително до към 8,5 % през 2050 година

Природният газ играе преходна роля на заменяне на въглищата като гориво при всички сюжети. Това постанова ускоряването на напъните на държавното управление за цялостна либерализация на пазара на природен газ и реализирането на плановете за диверсификация на доставки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР