На коя холивудска звезда приличане, Кой от приятелите ти е

...
На коя холивудска звезда приличане, Кой от приятелите ти е
Коментари Харесай

Как да опазите данните си във "Фейсбук", без да изтривате профила

На коя холивудска звезда приличане ", " Кой от приятелите ти е скрито влюбен в теб ", " Сравни IQ-то си с това на другите! " - този вид проби бяха доста известни във " Facebook " допреди няколко години и един подобен стои зад абсурда с " Facebook " и " Кеймбридж Аналитика ".

Логналите се в This Is Your Digital Life консуматори са дали позволение на приложението да употребява данните им и тези на " приятелите " им в обществената мрежа. Оттогава насам " Facebook " промени разпоредбите си, забранявайки на трети страни да събират информация за " приятелите " на лицата, които са им дали позволение, напомня Би Би Си. Но даже в този момент доста от потребителите не са напълно наясно какво и на кого споделят – освен на стените и в профилните си фотоси, а посредством " харесванията ", логванията в други уеб сайтове и приложения и привидно почтените тестчета.

Скандалът с " Кеймбридж Аналитика " (Cambridge Analytica, CA) отприщи самодейността " #ИзтрийФейсбук (#DeleteFacebook), само че ето няколко съвета от изданието " Лайфхакър " по какъв начин сметките могат да бъдат защитени, без да жертвате наличието си в най-голямата обществена мрежа на света.

Не се логвайте с профила си

Удобно е да ползвате фейсбук профила си за влизане в уеб сайтове и прилагане на трети услуги – само че по този начин давате информацията от него на институции, които евентуално не се интересуват доста от това да я защитят. Използвайте старомодното логване с мейл и ключова дума.

За да си спестите време, можете просто да премахнете тази алтернатива от фейсбук акаунта си – посредством тази страница. Премахнете отметката от секцията Apps, Website and Plugins, която позволява логването с фейсбук профил на други места.

Или най-малко отнемайте разрешението на приложенията, щом приключите работа с тях – въпреки че това няма да върне данните, които към този момент сте споделили.

Ограничете достъпа на трети лица

Ако въпреки всичко желаете да ползвате фейсбук профила си и в други уеб сайтове, можете най-малко да ограничите информацията, която " приятелите " могат да споделят с други приложения и услуги. Хората, които " виждат " информацията от акаунта Ви, могат да снабдят с нея приложенията, които употребяват.

По подразбиране това са: биографичните данни, рождената дата, информацията за семейство и връзки, уеб страниците, които сте споделили като " свои ", постовете Ви, местожителството, образованието, " харесаните " страници и активността Ви в разнообразни приложения.

Отново посредством страницата https://www.facebook.com/settings?tab=applications и секцията Apps Others Use можете да ограничите това.

Не казвайте на " Facebook " всичко

" Facebook " пита за всичко – рождената дата, работното място, адреса, телефона, защо си мислите. Но належащо ли е да му казвате истината? Социалната мрежа е прелестно място да споделите фотоси на котки, само че няма потребност да улеснявате профилирането на потребителите като непринудено създадете личното си досие.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата с "Фейсбук " (10)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР