На комисията беше отказана информацията какъв е източникът на финансиране

...
На комисията беше отказана информацията какъв е източникът на финансиране
Коментари Харесай

Ж. Бойчев: Отказана ни беше информация за финансирането на сделката за ЧЕЗ

На комисията беше отказана информацията какъв е източникът на финансиране за договорката за ЧЕЗ. Това съобщи в предаването „ 12+3 “ Жельо Бойчев – ръководител на краткотрайната парламентарна комисия за определяне на обстоятелствата и събитията по отношение на приватизацията и плануваната продажба на сдруженията на „ ЧЕЗ Груп “ в България, която през днешния ден ще показа своя отчет.

" Ние не можем да спрем всевъзможни спекулации в обществото за това какви са средствата и кой е действителният притежател. Без да знаеш какво е финансирането, никой не може да ме убеди, че някой човек е действителен или краен притежател на тези активи. Тук се слага въпросът – какво е ръководството в страната? “.

С приватизацията преди време са били заложени избрани условия към претендентите, напомни Бойчев и добави каква е констатацията в отчета: " Една обикновена информация демонстрира, че сега бъдещият евентуален покупател, в случай че стане договорката – компания „ Инерком “ – не дава отговор на нито един от тези критерии, които са били заложени преди време с концепцията да раздържавим този бранш и да влязат стратегически вложители с опит. Това е в резултат на отхвърли на страната тотално да излезе от този бранш, което води до това, че от тук нататък всеки един може да си купи електроразпределително сдружение. Тук приказваме за натурален монопол. Говорим за сериозна инфраструктура, която е витално значима за сигурността и обществения мир на българските жители “.

" Наблюдава се бърз, изпреварващ развой на приватизация на елекрторазпределителните сдружения, без да бъде изцяло подготвена правно-нормативната рамка, в която ще действат дружестват в бранша ", уточни още Жельо Бойчев и добави, че това на по-късен стадий основава непълен проблем.

Вторият стадий на приватизацията е, когато страната взема решение да се раздели с оставащите 33% с аргумента, че те не могат да служат за взимане на значими решения и въздействие върху ръководството на сдруженията. Според отчета това решение е стопански нецелесъобразно и голословно. " Това е тоталният отвод на страната от въздействие върху този бранш – имаме към този момент 100% частно сдружение ", означи Бойчев и добави:

" Държавата получава малко под 115 млн. лева за тези 33%. Докато няколко години преди този момент за 67% тя е получила към 550 млн. лева …Ако страната в този момент имаше тези проценти, тази сага с ЧЕЗ нямаше по какъв начин да се развие по този метод ".

Интервюто на Даниела Якова с Жельо Бойчев чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР